Hlavní obsah

Portál Yahoo nechal na svých stránkách prodávat léky na předpis

Novinky, CNN,

Jeden z největších internetových vyhledávačů Yahoo je v USA obviňován z porušení federálních i státních zákonů, protože nechal na svých stránkách inzerovat internetové lékárny, ačkoli mohl vědět, že prodávají léky na předpis bez předpisu. Z téhož byl už dříve obviněn už dříve vyhledávač Bing.

Článek

Podle společností Legitscript.com a KnujOn.com během tří měsíců na jařea v brzkém létě Yahoo běžně přijímalo inzerci od desítek internetových lékáren, které prodávaly léky na předpis bez předpisu, i když prezident Legiscriptu dodal, že 80 procent internetových lékáren na Yahoo „působí v souladu s federálními i státními zákony“.

Obvinění se objevilo ve zprávě obou firem, jejichž pracovníci si tyto léky objednali a mnohdy dokonce přímo komunikovali se zaměstnanci internetových lékáren. Mezi jiným si objednali silné analgetikum a myorelaxans Tramadol, používaný i při bolestivých lékařských zákrocích a jehož dlouhodobé podání může vyvolat psychickou i fyzickou závislost. Dalším je hypnotikum Ambien. Zolpid, který je účinnou látkou v tomto léku, může být návykový.

V jednom případě se dokonce zaměstnanec firmy Legitscript ptal člověka ze zákaznické podpory internetové lékárny Pharmacybuycheap, zda potřebuje na objednání Tramadolu lékařský předpis a ten mu sdělil: „Ne, nepotřebujete předpis od lékaře.“

Nejde o první případy

Už dříve tyto dvě firmy obvinily ze stejné praktiky vyhledávač Bing od Microsoftu. Bing na to reagoval, že zvýší bezpečnostní opatření.

Yahoo se brání, že využilo společnosti PharmacyChecker.com, která má prověřovat, že na síti jsou nabízeny léky prodávané bez předpisu.

Podobné problémy s prodejem léků se objevily i v roce 2008, kdy se takto nabízelo i oblíbené antidepresivum třetí generace Prozac patřící mezi léky zvyšující hladinu serotoninu (SSRI).

Kansaské úřady prošetřují případ jedné internetové lékárny, která prodala myorelaxans Soma muži, jenž s pomocí něho spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám