Hlavní obsah

V Mexiku v drogové válce zabili šéfa parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

V Mexiku ve čtvrtek zastřelili předsedu parlamentu státu Guerrero, který patří mezi státy, které nejvíc zasáhla válka mezi pašeráky drog. V souvislosti s ní ministerstvo zahraničí USA vyzvalo americké občany k maximální ostražitosti v sousedním státu Michoacán, kde už tento měsíc pašeráci drog zavraždili 18 policistů a bezpečnostních agentů.

Článek

Předseda parlamentu Armando Chavarría byl zastřelen, když vycházel ze svého domu v hlavním městě státu Chilpancingu. Úřady nesdělily možný motiv zločinu, jehož pachatelé uprchli. Představitel Strany demokratické revoluce, k níž zavražděný patřil, řekl, že šlo o politickou vraždu. Připomněl, že letos už bylo v Mexiku zavražděno 25 členů této strany, z toho 20 v Guerreru.

Na jiném místě v tomto státě byly dnes objeveny tři hlavy a nedaleko nich i těla, k nimž patřily. Bylo u nich také nalezeno poselství namířené proti drogovému kartelu La Familia, který má silné pozice v Michoacánu.

Americké ministerstvo zahraničí Američany vyzvalo, aby se Michoacánu vyhýbali, a pokud tam pojedou, aby zachovávali maximální opatrnost. Zdrželo se ale varování před cestami do Mexika vůbec.

Válka mezi pašeráky drog si v Mexiku od loňského ledna vyžádala 10 000 životů.

Mexiko dekriminalizovalo držení malého množství drog

Mexiko počínaje pátkem zavedlo kontroverzní zákon, který umožňuje držení malého množství marihuany, kokainu a heroinu. Zákon definuje povolené množství těchto drog, stejně jako například LSD či metamfetaminu, termínem "osobní spotřeba", oznámila agentura AP.

Lidé zadržení s takovým množstvím drogy nebudou podle zákona stíháni, ale pokud je policie s narkotiky pro osobní spotřebu dopadne potřetí, vyzve je, aby nastoupili léčení. Zákon ale nespecifikuje, jak chce nastoupení léčby vynutit.

Mexiko v roce 2006 sklidilo veřejnou kritiku ze strany americké vlády za přijetí obdobného zákona. Tehdejší mexický prezident Vicente Fox ho poté vrátil Kongresu k znovuposouzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám