Hlavní obsah

Zřícení airbusu zůstane záhadou, odpovědi pohřbeny na dně Atlantiku

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pátrání po tzv. černých skříňkách francouzského airbusu, jenž se v červnu při letu z Ria de Janeira do Paříže zřítil do Atlantiku, bylo zastaveno. Sdělil to ve čtvrtek francouzský úřad pro vyšetřování leteckých katastrof BEA.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují trosky zříceného airbusu.

Článek

„Samozřejmě i nadále doufáme, že se nám vrak letadla a černé skříňky podaří nalézt,“ oznámil BEA s tím, že před další etapou pátrání je nutné zanalyzovat všechny dosavadní informace ke katastrofě. „K tomu si vezmeme tolik času, kolik bude zapotřebí,“ uvedl dále úřad. Speciální plavidla, která pátrala po černých skříňkách, místo havárie mezitím opustila a ještě ve čtvrtek měla dorazit do senegalského Dakaru.

Airbus A330 společnosti Air France se zřítil v bouři s 228 lidmi na palubě z dosud neupřesněných příčin do Atlantiku při nočním letu. Nikdo tragédii nepřežil. Při dosavadním pátrání bylo nalezeno na 640 úlomků stroje a 51 mrtvol.

Mluvčí BEA Martine del Bonová upřesnila, že v první etapě se pátrání soustředilo na zachycení signálu, které černé skříňky měly vysílat zhruba 30 dní po potopení. V druhé fázi šlo o optické pátrání, při němž ponorka a robot prohledávaly oblast v okruhu asi 70 kilometrů. „Musíme udělat vše pro to, aby třetí etapa byla úspěšná. Proto si dopřejeme potřebný čas,“ dodala mluvčí, aniž by upřesnila, kdy by případné další pátrání mohlo pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám