Hlavní obsah

Muž předstíral smrt při havárii letadla a dostal čtyři roky

Na čtyři roky poslali do vezení na Floridě Marcuse Schrenkera, který se v lednu pokusil předstírat svou smrt, aby unikl stíhání pro dluhy. V červnu byl uznám vinným za záměrné zničení letadla a za to, že se bezdůvodně rozběhla pátrací akce. Ve vězení stráví 51 měsíců, rozhodl ve středu soud.

Článek

Navíc musí zaplatit 34 000 dolarů pobřežní stráži, která po něm pátrala, a 871 000dolarů firmě, které patřilo letadlo, z něhož vyskočil.

Schrenkerovi jeho kalkulace nevyšla. Celou krkolomnou akci spáchal, aby unikl stíhání v Indianě kvůli zpronevěrám a finančním machinacím. Použít k tomu měl tři společnosti, které vlastní.

Bizarní plán úniku se povedl 

Na Silvestra byly prohledány jeho kancelář i byt. Sedm investorů ho žalovalo, že je Schrenker připravil o čtvrt miliónu dolarů na poplatcích.

Schrenker, jeghož žena podala žádost o rozvod, se proto rozhodl zmizet a 11. ledna odstartoval v Piperu PA46 na Floridu. Když letěl nad Alabamou, oznámil, že stroji prasklo sklo v kabině a že on sám je zraněn a krvácí. Věž mu umožnila klesnout a letět novým směrem na Harpersville, kde měl připraven motocykl.

Pobřežní stráž pro jistotu vyslala do akce záchrannou helikoptéru a dva čluny.

U alabamského Childersburgu vyskočil Schrenker z letadla, které letělo dál. Stroj spatřili dva piloti stíhaček F-15. Ohlásili, že dveře jsou otevřené, pilot v kabině není, ale čelní sklo je nepoškozené. Stroj sledovali až do místa jeho pádu na Floridě u řeky Blackwater poblíž města East Milton. Před pádem jen těsně minulo několik domů.

Stopy vedly ke Schrenkerovi

Schrenker mezitím pokračoval v útěku. Dokonce požádal o pomoc policii a tvrdil jí, že měl nehodu na kánoi. Policisté zkontrolovali jeho doklady a zajistili mu ubytování. Poté, co se dozvěděli o podivné havárii letadla, jeli za ním do hotelu, pokoj byl ale prázdný. [celá zpráva]

Schrenker odjel na připraveném motocyklu na Floridu. Tam sklapla past a dopadli jej muži zákona. Když se blížili, Schrenker si podřezal zápěstí ve snaze zabít se. [celá zpráva]

Policisté věděli, po kom pátrat. Záhy zjistili, kdo si půjčil letadlo, které spadlo. Přestože piper byl zničen, vyšetřovatelé zjistili, že v letadle není žádná krev. Navíc našli v kabině poznámky s větami, které říkal věži o krvácení a prasklém čelním štítku.

Když našli v lese padák, věděli, kam soustředit své hledání, protože z čísla padáku zjistili, že jej použil pilot piperu.

Při prohlídce Schrenkerova počítače zjistili, že si na internetu hledal, jak skákat z letadla a jak otevřít padák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám