Hlavní obsah

Les v Kalifornii zapálili pěstitelé marihuany, oheň sežehl 350 km2

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Rozsáhlý požár lesa, který sežehl na jihu Kalifornie mezi Santa Barbarou a La Brea 352 kilometrů čtverečných, zažehli pěstitelé marihuany. Uvedla to kancelář šerifa v Santa Barbaře, kterou citoval list Los Angeles Times. Je to poprvé, co je z požáru lesa obviněna drogová scéna. Většina požáru, který se o víkendu rychle šířil, je již pod kontrolou.

Článek

Vyšetřovatelé zjistili, že požár zapálili 8. srpna pěstitelé nebo pašeráci drog, kteří si vařili jídlo v odlehlém kaňonu v národním parku Los Padres. Podle policie se zřejmě ještě stále pohybují v okolí lesa a pokoušejí se uniknout. Lidé si proto mají dávat pozor a nic nepodnikat, jen kontaktovat kancelář šerifa. Ačkoli policie neuvedla, zda jsou ozbrojení, prý je to pravděpodobné, protože svá políčka často musejí bránit. Mívají i kalašnikovy.

Podle agentů pro boj s narkomafií se v Kalifornii rozšířilo v poslední době pěstování marihuany v horských oblastech a v národních parcích. Většina z těchto polí je napojena na mexické drogové kartely, které se snaží rozšířit svou působnost a také obejít nutnost pašovat drogy přes stále lépe střeženou mexicko-americkou hranici. Šerifova kancelář ale neuvedla, jak k tomuto tvrzení dospěla. Požár vznikl zřejmě od propanbutanové láhve, které pěstitelé a pašeráci používají pro vaření, protože z ní nestoupá dým jako z ohně.

Požár u La Brea byl jedním z více než dvanácti, které zuří v oblasti v kritickém období konce léta. Většina je jich ale pod kontrolou. Nejrozsáhlejší byly u Santa Cruz, Yuby a Alamedy. Největší obavy vzbuzoval požár u Santa Cruz. Červený kohout tam sežehl 27 kilometrů čtverečných porostu a ohrožoval stovky obytných domů. Nyní se však mohli evakuovaní obyvatelé vrátit. Odborníci varují, že situace by se ještě mohla zhoršit, protože panuje sucho a fouká vítr.

Na jihu Kalifornie letos agenti z protidrogového zlikvidovali více než půl miliónu rostlin konopí.  Při největším zásahu u Fresna bylo zlikvidováno koncem července 400 000 rostlin a zabaveno 32 střelných zbraní. Droga získaná z těchto rostlin konopí by se dala na černém trhu prodat za miliardu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám