Hlavní obsah

Policistka brutálně zpacifikovala osmdesátiletou Američanku

Alzheimerem postižená 84letá Američanka se stala terčem tvrdého zásahu policistky na parkovišti před obchodním domem Walmart v Ohiu. Případ zachycený na videu pobouřil americkou veřejnost. Policistka se brání, že srazila ženu, protože měla v ruce nůž, byla od krve a nereagovala na okolí. Nicméně skutečnost, že vetchá stařenka o holi skončila na zemi s rozbitou hlavou, nesvědčí o přiměřenosti zásahu.

Článek

Případ má navíc i rasový rozměr. Čtyřiaosmdesátiletá Virginia Dotsonová (podle některých zpráv je žena dokonce o tři roky starší) je černoška, zasahující policistka byla běloška.

Paní Dotsonovou nechala v autě na parkovišti její dcera, která si odskočila do obchodu. Nemocná stařenka však sama v autě dostala strach a z jedné z tašek na zadním sedadle vytáhla nůž, aby se vysvobodila z bezpečnostního pásu.

Alzheimerova nemoc, kterou trpí, postihuje mozek a projevuje se poruchami orientace, paměti a dalších funkcí mozku. Proto se Virginia Dotsonová neodpoutala, nekomunikovala s lidmi kolem sebe a ani si nepamatovala, že jí dcera řekla, že se hned vrátí.

Policistka Tammy Scottová k staré ženě nejprve přistoupila a požádala ji, ať nůž odloží. Pak však okamžitě Dotsonovou popadla a smýkla s ní k zemi. Stařenka si rozbila o beton hlavu a začala krvácet. Místo aby dezorientované a omráčené ženě poskytla pomoc, policistka ji pouze držela a její kolega (rovněž bílý policista) udržoval v odstupu kolemstojící svědky a zavolal posily, aby dav rozptýlily. Většinou se jednalo o Afroameričany a ve vzduchu bylo podle stanice NBC cítit napětí.

Policie brání důstojnici, že udělala přesně, co měla. Nicméně video podle kritiků celého zásahu ukazuje, že stařenka nepředstavovala žádnou bezprostřední hrozbu a policisté ji naopak vážně zranili a nechali ji několik minut bez pomoci na zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám