Hlavní obsah

Leonarda Bernsteina měla desítky let tajně sledovat FBI

New York

Legendární americký dirigent a skladatel Leonard Bernstein (1918-1990) byl prý kvůli podezření z "komunistických rejdů" desítky let tajně sledován americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). Jak dokládá fascikl o 800 stranách, špiclovali agenti FBI hudebníka ještě hodně dlouho po obávaných dobách mccartysmu, napsal magazín The New Yorker.

Foto: ČTK

Leonard Bernstein v Praze v roce 1990

Článek

Podle listu ještě v roce 1971 varovali agenti tajné služby před představením Bernsteinovy známé jazzové scénické skladby Mše (Mass). Skladatel plánuje spolu s levicovými elementy spiknutí s cílem "prezidenta a další vládní činitele touto protiválečnou skladbou zesměšnit", hlásili bdělí agenti v době vrcholící války ve Vietnamu. Toto hlášení FBI pocházelo z 16. srpna 1971, uvedl The New Yorker.

Scénickou skladbu si vyžádala bývalá první dáma Jacqueline Kennedyová-Onassisová k otevření Kennedyho centra pro výkonné umění ve Washingtonu. Dílo je považováno za Bernsteinovo stylisticky i politicky nejradikálnější dílo. Po varování FBI ale na premiéru 8. září tehdejší prezident Richard Nixon nešel. Pro média to zdůvodnil tím, že "noc má patřit výhradně Jackie Kennedyové".

Špiclování Bernsteina začalo od poloviny 40. let, tedy s koncem války. Během éry známého "komunistobijce" Josepha McCarthyho, která trvala od roku 1947 do 1965, bylo sledování obzvlášť intenzivní. Charismatický hudebník byl tehdy angažován u Newyorských filharmoniků. V roce 1953 například ministerstvo zahraničí odmítlo prodloužit Bernsteinovi pas, dokud nepodal místopřísežné prohlášení, že je Spojeným státům věrný a odmítá sovětský komunismus.

Přesto obviňování na jeho adresu pokračovala, často se přitom odvolávala na málo spolehlivé zdroje. "Vím určitě, že je registrovaným členem komunistické strany," uvádí se v hlášení jednoho informátora z roku 1958. "Nemám proto sice žádný důkaz, ale vím to podle způsobu, jakým se vyjadřuje," dodává zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám