Hlavní obsah

Chávez hrozí vojenskou akcí proti Kolumbii, které prý velí USA

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez v neděli pohrozil souslední Kolumbii válkou poté, co kolumbijští vojáci překročili řeku Orinoco, která tvoří hranici s Venezuelou. Podle něj kolumbijské ozbrojené síly nyní řídí USA. Kolumbie pronajala USA sedm svých základen, což podle Cháveze destabilizuje situaci v oblasti a ohrožuje Venezuelu i další země.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

V neděli prezident Chávez v televizním vystoupení přikázal armádě, aby se přesunula k hranicím s Kolumbií a připravila se na válku. "Hrozba proti nám vzrůstá. Vyzývám lid a ozbrojené síly - pojďme, připravme se na boj!“

Chávez sdělil, že kolumbijští vojáci "překročili řeku Orinoco na lodích a vstoupili na venezuelské území“. Když na místo dorazili venezuelští vojáci, byli však už pryč.

"Je to provokace vlády kolumbijského prezidenta Uribeho. Yankeeové začali velet kolumbijským ozbrojeným silám,“ hřímal Chávez, který skoro každý den opakuje, že americká vojenská přítomnost v Kolumbii, jež USA pronajala sedm základen, destabilizuje oblast.

Venezuelský ministr zahraničí zdůraznil, že armáda "odpoví, dojde-li k útoku“. Připravuje podání formální stížnosti. Kolumbie se přitom za incident omluvila, podle ní vojáky odnesl proud. 

Cháveze pobuřují američtí vojáci v Kolumbii

Obecně vysoké napětí mezi Kolumbií ještě vzrostlo poté, co prezident Uribe dal najevo, že si přeje zvýšit americkou vojenskou přítomnost v zemi. USA už pronajal sedm základen. Podle Cháveze se mohou změnit v nové Guantánamo nebo americkou enklávu v zemi, jakou je podle něj Izrael v arabských zemích. Plán odsoudila nejen Venezuela, ale také Bolívie a Ekvádor, zatímco Chile a Brazílie sdělily, že respektují kolumbijské rozhodnutí.

Uribe se hájí tím, že zvýšení americké vojenské přítomnosti má pomoci Kolumbii bojovat proti pašerákům drog a levicovým vzbouřencům. Uribe přitom zdůrazňuje, že americký zákon umožňuje, aby v zemi bylo nanejvýš 1400 vojáků a civilních pracovníků.

Venezuelský prezident Hugo Chávez na konci července zmrazil veškeré styky své země s Kolumbií. Učinil tak po nových nařčeních Bogoty, že pomáhal vyzbrojit povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Loni po zásahu Kolumbie proti bojovníkům FARC v Ekvádoru vyslala Venezuela k hranicím s Kolumbií tanky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám