Hlavní obsah

Pilot vrtulníku nad Hudsonem byl před letadlem varován, ale nereagoval

Novinky, jim
New York

Vyšetřovatelé se po tragické nehodě nad řekou Hudson v New Yorku, při níž po srážce dvou letounů zahynulo devět osob, snaží objasnit příčinu nehody. Začínají se objevovat nejasnosti. Podle amerického Úřadu pro bezpečnost dopravy (NTSB) se jiný pilot, který právě místem prolétal snažil vysílačkou upozornit pilota vrtulníku na blížící se letadlo, jeho varování však zůstalo bez odezvy. Záchranáři zatím vylovili z vody čtvrtou oběť nehody.

Článek

Policejní čluny s potápěči křižují vody řeky Hudson v New Yorku v místech, kam se po kolizi zřítily trosky malého letadla a výletní helikoptéry. Vyšetřovatelé zkoumají také fotografie a videa svědků nehody.

Nejasnosti budí výpověď pilota jiného vrtulníku společnosti Liberty Tours, který během svého letu viděl ze své kabiny, že se k vrtulníku jeho kolegy Jeremyho Clarka blíží zezadu letadlo. Pilot se údajně snažil Clarka upozornit na nebezpečí, ale ten na varování nereagoval.

Viděli jsme létat vrtuli z helikoptéry všude kolem.
Svědkyně nehody  

"Rádiově se spojil s palubou vrtulníku a řekl jim: 'Máte za ocasem letadlo.‘ Neozvala se žádná odpověď,“ řekla Debbie Hersmanová z NTSB na tiskové konferenci. Pilot pak podle ní spatřil, jak pravé křídlo letadla zavadilo o vrtulník, nato se oba letouny roztříštily a spadly do řeky.

Vyšetřovatelé zatím nenašli vysvětlení, proč varovaný pilot nereagoval.

Lidé prchali před padajícími troskami

"Slyšeli jsme nejprve obrovský náraz," citovala AP Melissu Greenovou, která v době nehody právě obědvala na newyorském břehu Hudsonu. "Otočili jsme se a uviděli dvě hřibovitá cáknutí," řekla Greenová.

Na druhé straně řeky v městské části Hobokenu lidé prchali a skrývali se před padajícími troskami letounů. Do jedné ulice dopadlo kolo z podvozku.

"Viděli jsme létat vrtuli z helikoptéry všude kolem," uvedl obyvatelka Hobokenu.

Čtvrtá oběť v trupu vrtulníku

Starosta města  Michael Bloomberg řekl na brífinku, že tentokrát nelze očekávat zázraky v narážce na hladké přistání letadla společnosti US Airways, které v lednu přistálo na řece, aniž by kdykoliv přišel o život. "Na šťastný konec zřejmě nedojde,“ řekl starosta. 

Policejní potápěči pak nalezli v trupu vrtulníku, který vytáhli z vody, čtvrtou oběť havárie. Policejní čluny a jeřáby jsou připraveny vytáhnout i ostatní zbytky vraků letadel.

Nadále se bude pátrat po ostatních pěti obětech. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám