Hlavní obsah

Západní Kanadu stále spalují mohutné požáry

Novinky, ČTK, Petr Nový
Kelowna

Třetím týdnem je město Kelowna na západě Kanady zahaleno hustým černým dýmem z okolních lesních požárů. Do svých domovů se stále nemůže vrátit přes 2000 lidí, kteří museli být na začátku srpna evakuováni. Další tisíce lidí je na evakuace připraveno.

Foto: Adny Clark, Reuters

Kanadský hasič zasahuje ve vyhořelém lese.

Článek

Proti 793 ohňům, které v sobotu ničily 8500 hektarů porostu, byly vyslány na pomoc místním hasičům posily o síle 1400 mužů z různých oblastí Kanady. Přijeli i odborníci z Austrálie a Nového Zélandu.

Požáry však posiluje mimořádné vedro a vítr a stále se je nedaří zlikvidovat. Daří se však držet oheň dále od města Kelowna, kde žije přes 100.000 obyvatel a které leží 400 kilometrů východně od Vancouveru. Ohroženy jsou ale prý vinice nedaleko města.

Za štěstí označila představitelka protipožární ochrany Alyson Couchová to, že podle dostupných zpráv od vypuknutí požárů nikdo nezemřel a že shořely jen tři domy. Ohně podle záchranářů někdo založil úmyslně.

Reklama

Související články

V Kanadě před požárem evakuovali 2200 lidí

Rozsáhlý požár se ve čtvrtek nebezpečně přiblížil ke kanadskému městu Kelowna v Britské Kolumbii na západě země. Evakuováno z něj muselo být 2200 obyvatel,...

Výběr článků

Načítám