Hlavní obsah

New York Times: Václav Klaus, aneb proč nefunguje EU

Novinky,
New York

Americký list New York Times přinesl v pondělí velký profil českého prezidenta, kde přibližuje jeho názory i kroky z poslední doby. Připomíná jeho kritické názory na Evropskou unii i jeho výhrady k řešení finanční krize za pomoci finančních injekcí. Na jeho případu také ukazuje, jak obtížné je řídit EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

New York Times se zaměřuje především na dění během českého předsednictví od ledna do června.

Zdůrazňuje, že zatímco EU je největším ekonomickým uskupením na světě a aspiruje na vůdčí roli ve světě, Klaus se staví proti posilování a centralizaci EU. Připomíná, že za jeho předsednictví dokonce nevisela na Hradě ani vlajka EU .

Klaus může stále potopit Lisabonskou smlouvu

List uvádí, že Klaus nadále symbolizuje problémy společného vládnutí v EU, když jsou vůdci rozděleni na většinu upřednostňující větší integraci a lidi jako je český prezident, kteří jsou pro národní svrchovanost. Uvádí také, že i nadále může český prezident potopit Lisabonskou smlouvu.

Věnuje se také sporu o řešení ekonomické krize, kdy francouzský prezident Nicolas Sarkozy podporoval velké finanční stimuly, což liberál a zastánce volného trhu Klaus označil za metodu „starého socialismu“.

Napětí mezi prezidentem a Topolánkem

Zdůrazňuje ale také to, že české předsednictví mělo sloužit jako voda na mlýn lidí, odmítající rotující předsednictví. Používá k tomu slova Alexandra Vondry „Od počátku jsme byli pod palbou. Ajatolláhové Lisabonské smlouvy v Bruselu a Paříži si přáli, abychom selhali a dali jim argument pro to, že rotující předsednictví nefunguje a že EU nemůže fungovat bez nové smlouvy.“

List také zmiňuje, že situaci zhoršovalo napětí mezi Klausem a tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a připomíná že Klaus napomohl pádu jeho vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám