Hlavní obsah

USA zřejmě propustí vězně, který je ve věznici Guantánamo od 12 let

Novinky, BBC, Petra Konečná
USA

Muhammad Džawád je jedním z nejmladších vězňů umístěných do věznice Guantánamo. Američané jej uvěznili již v roce 2002, když mu bylo údajně teprve 12 let. Podle oficiální zprávy Muhammad už není pro společnost nebezpečný, a proto by mohl být propuštěn. Vládní právníci se domnívají, že by se Džawádův případ mohl stát precedentem, uvedl britský list Daily Telegraph.

Článek

Američané Muhammada Džawáda zatkli v Afghánistánu již v prosinci v roce 2002 poté, co hodil granát na džíp, v němž v tu chvíli seděli dva američtí vojácí. Údajně mu podle jeho právníků v době zatčení mělo být jen 12 let. Oficiální zpráva Pentagonu však hovoří o 17 letech. 

Muhammad byl do věznice Guantánamo umístěn krátce po svém zadržení. Už delší dobu opakovaně žádal o propuštění. Velkou podporu mu v tomto ohledu poskytla i jeho domovina. Afghánistán několikrát uvedl, že pro svého mladého vězně vyšle letadlo, které jej dopraví do vlasti, kde s ním bude zacházeno podle tamních zákonů. 

V pátek administrativa amerického prezidenta Obamy oficiálně sdělila, že nevidí důvod, proč by měl být Džawád i nadále uvězněn. Vládní právníci na konečné rozhodnutí mají ještě téměř tři týdny, do té doby si ponechávají prostor pro zahájení nového řízení. 

Jaký bude s konečnou platností osud uvězněného mladíka, zatím stále není zřejmé. Jeden z právníků, který Džawáda zastupuje, Eric Montalvo se na průběh případu dívá pozitivně: "Po sedmi letech je pro nás Mohammedovo možné propuštění velkým právním vítězstvím nad americkou nespravedlností." 

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Výběr článků

Načítám