Hlavní obsah

Miliardář Branson představil letadlo, s nímž bude vozit turisty do vesmíru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oshkosh

Britský miliardář Richard Branson v pondělí na letišti Oshkosh ve Winsconsinu představil letadlo, které ponese jeho loď s vesmírnými turisty. Stroj WhiteKnightTwo (Bílý rytíř 2) dostal přezdívku Eve na počest Bransonovy matky.

Článek

Stroj, který vypadá jako dvě letadla spojená křídly, několikrát přeletěl letiště za přihlížení stovek zvědavců. V davu nechyběl Branson se svým designérem Burtem Rutanem.

Letadlo má v budoucnosti ze základny v Novém Mexiku vynášet do výšky 15 kilometrů loď SpaceShip Two. Ta se od něj poté oddělí a zamíří rychlostí čtyřikrát větší, než je rychlost zvuku, do vesmíru.

Každá cesta bude trvat dvě a půl hodiny a šestice pasažérů během ní zažije pět minut stavu beztíže. Datum prvního letu ještě nebylo stanoveno. Přepravce už ale eviduje 300 rezervací a na zálohách vybral 40 miliónů dolarů.

Výlet do vesmíru přijde na 200 000 dolarů (asi 3,6 miliónů korun). Mezi klienty je také fyzik Stephen Hawking. Letět plánuje i Branson, a to se svým 92letým otcem a o tři roky mladší matkou.

WhiteKnightTwo má za sebou 16 zkušebních letů, které budou pokračovat do podzimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám