Hlavní obsah

Muže odsoudili na doživotí za to, že plánoval atentát na Bushe

Alexandria

Odvolací soud v Alexandrii v americkém státě Virginie poslal v pondělí na doživotí do vězení Ahmeda Abu Aliho za přípravu atentátu na George Bushe mladšího v době, kdy byl prezidentem USA. Ali byl napojen na teroristickou organizaci al-Kajdá.

Článek

Alimu byla rozhodnutím zvýšena doba trestu z 30 let, jimiž ho soud potrestal v roce 2006.

Nyní osmadvacetiletý Ali se stal členem teroristické organizace al-Kajdá, když studoval v Saúdské Arábii. Tam se mu dostalo výcviku zaměřeného na provedení atentátu na Bushe a na další teroristické činy.

Odvolací soud zrušil původní trest, protože byl prý příliš mírný. Podle soudce Geralda Bruceho Leeho bere nový rozsudek v potaz fakt, že se Ali nikdy nezřekl své teroristické minulosti.

Odsouzený se bránil tvrzením, že přiznání z něj saúdskoarabská policie vynutila mučením. "Rád bych vám připomenul, že vy se spolu se mnou a všemi ostatními také objevíte před božím soudem. Ten den tam nebudou žádní právníci...  Můžete rozhodnout, jak chcete," prohlásil před soudem.

Abu Ali, který se narodil v americkém Houstonu, byl zatčen v červnu 2003 během studií v Saúdské Arábii a držen tamními orgány dvacet měsíců ve vyšetřovací vazbě, než byl předán do USA. V saúdskoarabském vězení podepsal obsáhlé doznání a učinil prohlášení, že připravoval vraždu Bushe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám