Hlavní obsah

Obamova obliba dramaticky klesla, po půl roce je méně populární než Bush

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba amerického prezidenta Baracka Obamy klesla po půl roce od jeho nástupu do funkce na 55 procent. Přitom popularita jeho předchůdce, George W. Bushe byla po půlročním působení v Bílém domě o procento vyšší. Američané jsou podle agentury AFP pesimističtí, pokud jde o Obamovy schopnosti zvládnout krizi. Ještě v květnu se Obamova popularita pohybovala kolem 68 procent.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Bližší analýzy navíc ukazují, že přibližně polovina Američanů (47 až 49 procent) nesouhlasí s Obamovou hospodářskou politikou a 44 až 50 procentům dotázaných se nelíbí ani jeho zdravotnická reforma. Ukazuje se, že hluboké rozdělení americké společnosti na opačně sociálně a politicky orientované poloviny přetrvává - a ani Obamovi se je nedaří překlenout.

Bílý dům: lidé Obamovi věří

Nicméně Bílý dům interpretuje pokles obliby svého šéfa zcela jinak. "Lidi celkově mají prezidenta rádi a věří, že je dostatečně chytrý a schopný, aby krizi zvládl,“ řekl poradce Bílého domu David Axelrod s tím, že výkyvy v oblibě se dají očekávat.

Dvě třetiny občanů totiž i přes částečný nesouhlas s Obamovou politikou, vidí prezidenta jako silného a rozhodného vůdce, který vdechl politice duch nového idealismu.

Průzkumu uspořádaného od pátku do neděle se po telefonu zúčastnilo 1066 lidí a je zatížen statistickou chybou plus/minus čtyři procentní body.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám