Hlavní obsah

Poslední šance: na hledání černých skříněk z airbusu zbývá ještě měsíc

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pátrání po černých skříňkách havarovaného airbusu společnosti Air France, na jehož palubě zahynulo 228 lidí, v pondělí vstoupilo do druhé fáze. Skříňky už nevysílají signál a francouzská ponorná zařízení se je snaží na dně Atlantiku vystopovat fyzicky. Naděje na jejich nalezení a objasnění příčin havárie je tedy minimální. Pátrání potrvá měsíc.

Článek

Francouzská průzkumná loď Pourquoi pas (Proč ne) a její posádka má k dispozici dvě průzkumná zařízení, miniponorku se sonarem a plavidlo s robotem, které budou na dně oceánu hledat oranžové kovové skříňky, z nichž jedna zaznamenává informace o letu, zatímco druhá zachycuje hovory pilotů.

Airbus 330 se zřítil v bouři cestou z Rio de Janeira do Paříže 1. června. Na jeho palubě zemřelo 228 lidí. Záchranáři našli stovky trosek stroje a desítky těl obětí včetně kapitána a dalšího člena posádky. Původní zprávy, že zachytili signál z černých skříněk, se ukázaly být mylné. Skříňky mezitím přestaly signál vysílat. Agentura AP uvedla, že mohou ležet až v hloubce 3500 metrů.

Letadlo se zřítilo asi 1500 kilometrů severovýchodně od pobřeží Brazílie, která odvolala pátrání minulý měsíc. Francouzské úřady počátkem měsíce oznámily, že se stroj rozlomil až po dopadu do vody. [celá zpráva]

O příčinách pádu se však spekuluje a bez černých skříněk zůstane jen u dohadů.

Přes 600 úlomků z havarovaného letadla od záchranných vest a kusů podlahy až po celý „ocas“ dorazily minulý týden na expertizy do Toulouse.

Nejtragičtější letecké nehody za posledních 10 let
30. června 2009 - Jemenský Airbus 310 havaroval cestou na Komorské ostrovy v Indickém oceánu. Na palubě bylo 153 lidí, přežila jen 13letá dívka. [celá zpráva]
1. června 2009 - Airbus A330 společnosti Air France se zřítil v bouři do Atlantského oceánu. Z Rio de Janeira do Paříže v něm cestovalo 228 lidí. Nikdo nepřežil.
19. února 2003 - V Íránu se v horách zřítilo letadlo revolučních gard. Na jeho palubě zahynulo 275 lidí.
25. května 2002 - Nad tchajwanskou úžinou se zlomil Boeing 747 čínských aerolinií. Zemřelo 225 lidí.
12. listopadu 2001 - Airbus A300 American Airlines havaroval po vzlétnutí z newyorského letiště JFK. Mezi 265 mrtvými byli i lidé na zemi, na které stroj spadl.
31. října 1999 - Egyptský Boeing 767 se zřítil u Nantucketu, podle úřadů chybou druhého pilota. Zemřelo 217 lidí.
Zdroj: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám