Hlavní obsah

Bill Gates poroučí větru a dešti, patentoval si stroj na "zabíjení" hurikánů

Novinky, Pavel Stöckl

Pět patentů na technologii, která má zastavit nebo alespoň oslabit hurikány, oficiálně podal u amerického patentového úřadu Bill Gates, nejbohatší člověk na planetě a zakladatel Microsoftu. Zařízení má být podle základního popisu, zveřejněného v listu The New Orleans Times, schopné poslat teplou vodu na hladině oceánu do chladné hlubiny a naopak transportovat ledovou hlubinnou vodu k hladině.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bill Gates má nejvíce miliard dolarů na světě.

Článek

Majitelem patentů není přímo Bill Gates sám, ale firma Searete, spadající pod společnost Intellectual Ventures, kterou založili šéfové Microsoftu. Gates je nejen jedním z investorů, ale v dokumentech připojených k patentu je také uveden na seznamu vynálezců.

Ve skutečnosti půjde o flotilu asi 200 lodí, která bude hlídat rizikovou oblast a podle potřeby zasahovat v horkých bodech s nasazením turbín a gigantických válců, které by sloužily k výměně vody. Celý gigantický projekt by pak mělo zaplatit pojištění nabízené obyvatelům na pobřeží, kteří jsou nejvíce vystavení působení hurikánů.

Hurikány nabírají sílu v závislosti na horku, které akceleruje kondenzaci, což následně vede k tvorbě zesilujícího vzdušného proudění o vysoké rychlosti. Ochlazení oceánu má podle autorů patentu hurikánu "vyfouknout vítr z plachet". Podle expertů by ochlazení oceánu pod okem hurikánu o 4,5 stupně Celsia mělo bouři zlikvidovat.

Majitelé patentu k technologii v duchu "Poručíme větru, dešti!“ ale nepočítají s jejím brzkým nasazením. Má to prý být jen součást plánu, pokud by akcelerovalo globální oteplování a s ním by přibývalo hurikánů.

Mnozí ekologové však i samotný záměr po jeho zveřejnění ostře zkritizovali. Podle nich není jisté, jaké následky by mohl systém na "zabíjení" hurikánů vyvolat. Ochlazování a oteplování vody by navíc mohlo negativně ovlivnit plankton a další živočichy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám