Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour po startu zřejmě poškodily úlomky

Mys Canaveral (USA)
Aktualizováno

Americký raketoplán Endeavour ve čtvrtek těsně po půlnoci SELČ odstartoval na šestnáctidenní misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle televizních záběrů NASA se přitom ale oddělilo od externí nádrže osm nebo devět kusů izolační pěny. Panují obavy, že raketoplán poškodily

Článek

Osm až devět úlomků, asi z izolační pěny či ledu, odpadlo z externí nádrže v prvních minutách po startu a několik z nich narazilo do raketoplánu, který mohly poškodit, řekl mluvčí americké kosmické agentury NASA Bill Gerstenmaier na tiskové konferenci.

Mluvčí upřesnil, že na videozáznamu jsou jasně vidět na předku raketoplánu dva až tři dopady úlomků, které ovšem podle odborníků nepředstavují problém. "Problém by mohl být na zádi raketoplánu. To uvidíme v okamžiku, kdy se vesmírný koráb otočí krátce před pátečním připojením k ISS. To umožní pozorovat podrobně z ISS tepelný štít a objevit případné škody," dodal Gerstenmaier.

Podle NASA zatím není důvod k obavám. O vážnosti případného poškození se rozhodne až na základě podrobné prohlídky raketoplánu za pomocí kamer a následné analýzy dat. Inženýři v pozemním řídícím středisku i astronauti budou věnovat kontrole většinu čtvrtka a pokračovat v ní budou zřejmě i v dalších dnech.  

Američané si dělají velkou starost se škodami, které mohou takové úlomky způsobit, od katastrofy raketoplánu Columbia v roce 2003. V důsledku poškození tepelného štítu odpadlou izolační pěnou se tehdy stroj během přistávacího manévru a vstupu do atmosféry rozpadl. Nikdo ze sedmi členů posádky, pěti mužů a dvou žen, nehodu nepřežil.

Šestý pokus byl úspěšný

Úřad NASA potvrdil, že raketoplán ve čtvrtek dosáhl bez problémů oběžné dráhy kolem Země, a to za devět minut po startu, který se uskutečnil v plánovaných 0:03 SELČ.

Raketoplán odstartoval na na šestý pokus, NASA start raketoplánu pětkrát odložila, předchozí pokusy zmařily nejprve technické závady s únikem paliva a poté nepřízeň počasí.

"Počasí nakonec spolupracovalo, takže je čas letět," ředl ředitel startu Pete Nickolenko před zažehnutím motorů. "Vydržet se vyplatilo, hodně štěstí a Boží rychlost."

"Jsme připraveni letět," odpověděl velitel mise Mark Polansky.

Pokud by se start nepodařil v následujících dvou dnech, museli by ho pracovníci NASA odložit na 26. červenec. Na svůj start k ISS již totiž čeká ruská zásobovací loď.

Na Endeavour se těší japonský astronaut, odveze ho z ISS domů

Vedle třetí a poslední části modulu Kibo, který usnadní experimenty ve vesmíru, dopraví raketoplán na ISS dopravit nové sady baterií a další zařízení, které astronauti nainstalují během pěti plánovaných výstupů do volného prostoru.

Vystřídá se také jeden člen stálé posádky komplexu; Japonce Koičiho Wakatu, který byl na stanici od března, nahradí Američan Timothy Kopra.

Jde o 127. vesmírný let raketoplánu a 23. let Endeavouru. K ISS NASA už vyslala 29 misí. Americké vesmírné agentuře zbývá osm letů k dokončení výstavby vesmírné stanice, která přijde na 100 miliard dolarů. Příští rok chce NASA provoz své flotily raketoplánů ukončit a vyvinout nové vesmírné lodě, které budou moci cestovat jak k vesmírné stanici, tak například i na Měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám