Hlavní obsah

Turistům v Kanadě hrozí, že kvůli výletu na Aljašku uvíznou v americké divočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kancelář America Tours řeší problém, zda se její klienti, kteří jsou nyní v Kanadě, budou moci po zavedení víz bez problémů vrátit zpět z jednodenního výletu na Aljašku. Turistům hrozí, že je kanadské úřady nepustí při návratu zpět a oni uvíznou v americké divočině.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Průvodce má nařízeno zjistit, jestli je pustí zpátky, a pokud ne, tak výlet bude zrušen," uvedl obchodní ředitel kanceláře Jan Kužel.

Výlet z kanadského městečka Whitehorse do bývalého zlatokopeckého střediska Skagway na území USA se má uskutečnit v úterý. Klientům hrozí, že nebudou bez víz vpuštěni zpět do Kanady.

CK America Tours se nyní podle něj snaží získat co nejvíce informací k vízové proceduře. Jak se kancelář zachová, pokud klient nedostane víza a bude již mít zaplacený zájezd, bude prý jasné v pátek.

Čedok výlety do USA nechystá

Klienty v Kanadě má i Čedok, ti se však na výlet do USA nechystají. Podle marketingové ředitele Tomáše Brejchy jsou za získání víz primárně odpovědní klienti. Dodal, že účastníci zájezdů zpravidla s vízy problém nemají.

"Pokud by však (problémy) nastaly, vyjdeme zákazníkům maximálně vstříc," řekl Brejcha s tím, že CK v takovém případě klientovi naúčtuje pouze vynaložené náklady.

Obě společnosti plánují další zájezdy do Kanady až na srpen; věří, že do té doby se situace vyjasní. Dosud třeba není zřejmé, zda víza bude moci zařizovat na základě plné moci i cestovní kancelář.

Kanada vízovou povinnost pro občany ČR zavedla kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl z Česka. Víza Ottawa zrušila v roce 2007. Kanadské ministerstvo pro imigraci uvedlo, že z České republiky do ní přijíždí druhý nejvyšší počet žadatelů o azyl. Zatímco v roce 2006 jich bylo pět, od zrušení víz již více než 3000. Více jich je jen z Mexika. O azyl v Kanadě z Česka žádají hlavně Romové, kteří se ve své vlasti cítí být diskriminováni.

ČSA cestujícím do Kanady kvůli vízům vrátí peníze

Cestujícím, kteří se v těchto dnech rozhodnou neodletět do Kanady kvůli znovu zavedené vízové povinnosti, České aerolinie vrátí peníze za letenky, řekla mluvčí aerolinií Hana Hejsková. Lidem, kteří již mají koupenou letenku a vízum nedostanou, aerolinie rovněž vrátí peníze. Lidem, kteří již mají koupenou letenku a vízum nedostanou, aerolinie rovněž vrátí peníze.

Kanada zavedla víza pro Čechy od úterního rána. Prvních 48 hodin mohou Češi žádat o vstup do země při příjezdu do Kanady. Poté již od nich Kanada bude vyžadovat víza, které bude vydávat kanadské velvyslanectví ve Vídni.

S vízovou povinností se poprvé setkají cestující z Prahy s pravidelným odletem v 11:15 hodin. Na letišti u odbavení je o vzniklé situaci bude informovat imigrační úředník kanadské ambasády. Další letadlo ČSA do Kanady letí ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám