Hlavní obsah

Zima zabila v Peru 250 malých dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Téměř 250 dětí mladších pěti let zemřelo během posledních čtyř měsíců v Peru kvůli nezvykle chladné zimě. Sníh a mráz přišly letos do jihoamerické země mnohem dříve než v jiných letech a vyžádaly si velké množství obětí zejména mezi podvyživenými dětmi z chudých oblastí na jihu státu.

Článek

Zima začíná v této andské zemi v červnu, letos však chladné období přišlo už v březnu. Přineslo krupobití, vichřice, přívaly sněhu a teplot hluboko pod bodem mrazu. Zvýšená dětská úmrtnost provází téměř každou zimu v této latinskoamerické zemi. Většinou ji mají na svědomí infekce dýchacích cest.

Doposud úřady zaznamenaly 246 případů úmrtí dětí pod pět let, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Třetina z nich připadá na departement Puno na chudém jihu země. Ve tamních hornatých oblastech chybí zdravotnická péče i základní služby.

Peruánská vláda již vyhlásila v zasažených regionech stav nouze, z mnoha stran je však kritizována za to, že příchod mrazivého počasí mohla předvídat a zabránit vysokým ztrátám na životech. Ministr zdravotnictví Oscar Ugarte obvinil regionální úředníky z neefektivní distribuce vládních zdrojů.

Experti tvrdí, že brzkých příchod zimy je způsobem změnami klimatu, který se otepluje. Mění se tak proudění vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám