Hlavní obsah

Start raketoplánu Endeavour opět odložili

– Canaveral

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí opět odřekla start raketoplánu Endeavour. Důvodem je přetrvávající špatné počasí. Start byl posunut o 24 hodin. Odročen byl i po páteční bouřce, neboť panoval strach, že blesky mohly poškodit elektrický systém stroje.

Článek

"Posunuli jsme start o 24 hodin," oznámil pár minut před plánovaným vzletem sedmičlenné posádce na palubě Endeavouru vedoucí letu Pete Nickolenko. "Stroj byl připraven, ale počasí s námi dnes bohužel nespolupracovalo," posteskl si.

NASA start Endeavouru dvakrát odložila už v červnu kvůli unikajícímu vodíku z palivové nádrže. [celá zpráva]

Ze soboty 11. července jej přesunula na pondělí 13. v obavách, že elektrické systémy vesmírné lodě mohly poškodit blesky, které během páteční bouřky zasáhly okolí odpalovací rampy.[celá zpráva]

To se neprokázalo, a tak tým astronautů pod vedením veterána Marka Polanského měl vyletět po nedělní půlnoci v 01:13 SELČ.

Krátce před vypuštěním raketoplánu však NASA start opět odvolala kvůli bouřce blížící se ke Kennedyho vesmírného středisku na Floridě. Přesunut je na úterý 00:51 SELČ. Podle meteorologů NASA je však jen čtyřicetiprocentní šance, že bude počasí příznivé. Současné startovací okno se přitom uzavře ve středu a další start je možný kvůli chystanému startu ruské zásobovací lodi k ISS až na konci července.

Reklama

Výběr článků

Načítám