Hlavní obsah

NASA odložila start raketoplánu Endeavour nejméně o 24 hodin

Aktualizováno

Americká vesmírná agentura NASA v sobotu odložila plánovaný start raketoplánu Endeavour o 24 hodin. Důvodem je potřeba posoudit případné škody na odpalovací rampě, které mohly způsobit blesky. Raketoplán měl být z floridského mysu Canaveral vypuštěn v neděli v 01:39 SELČ. Nový pokus o start byl podle agentury AP stanoven na pondělí v 01:13 SELČ.

Článek

Okolí odpalovací rampy zasáhlo během bouřky devět blesků. Technici NASA zatím nenašli žádné poškození, ale budou potřebovat další den, aby zkontrolovali hlavní systémy.

Raketoplán se měl k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vydat již v červnu, dva starty však selhaly kvůli únikům paliva. NASA proto minulý týden naplnila nádrž vesmírného plavidla pohonnou hmotou, aby vyzkoušela, zda palivo někde neuniká. Testy dopadly dobře a raketoplán byl připraven ke startu. Nyní však zkřížilo plány počasí.

Hlavním cílem šestnáctidenní mise, které se zúčastní sedmičlenná posádka, je vynést na ISS třetí a poslední část japonské laboratoře Kibo. První dvě části byly na laboratoř v hodnotě miliardy dolarů (18,6 miliardy korun) nainstalovány loni.

Americké vesmírné agentuře zbývá osm letů do dokončení Mezinárodní vesmírné stanice, která přijde na 100 miliard dolarů. Příští rok chce NASA provoz své flotily raketoplánů ukončit a vyvinout nové vesmírné lodi, které budou moci cestovat jak například na Měsíc, tak i k vesmírné stanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám