Hlavní obsah

Bezpečnost vládních budov je v USA děravá jako cedník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Materiály k výrobě bomb, výbušniny, hořlaviny a další nebezpečné látky se podařilo loni pronést do významných budov a míst ve správě americké vlády. Oznámil to ve středu americký Všeobecný úřad pro kontrolu rozpočtu (GAO).

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického Kongresu na washingtonském Capitol Hillu.

Článek

Zpráva GAO neupřesňuje, které konkrétní objekty byly kontrolovány. Bylo jich prý ale deset, z nichž osm patřilo vládě a dva byly pronajaty. Šlo prý také o úřadovny jednoho senátora, jednoho člena Sněmovny reprezentantů, jakož i o kanceláře několika úředníků ministerstva zahraničí, spravedlnosti a vnitřní bezpečnosti.

Ve všech případech bylo zjištěno povážlivé porušení pravidel bezpečnosti.

GAO na své internetové stránce umístil videozáznam, na němž je vidět, jak jeden z kontrolorů nepozorovaně prochází kontrolním stanovištěm v jednom citlivém úřadě s materiály podrobně popisujícími, jak lze vyrobit bombu. Kontroloři prý také v několika případech bez problémů pronesli přes detektory kovů do vládních budov střelné zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám