Hlavní obsah

Kanada téměř dvě třetiny českých žádostí o azyl zamítla

Praha

Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky za tu dobu stihla projednat a uzavřít 334 českých žádostí, většinu z nich zamítla. Většinu z 2581 žádosti ale kanadské úřady zatím neprojednaly, vyplývá z údajů kanadského velvyslanectví v Praze. Česku hrozí zavedení víz do země.

Článek

Čeští občané v prvním pololetí letošního podali v Kanadě druhý nejvyšší počet žádostí o azyl ze všech států světa. Více jich bylo jen z Mexika. Kvůli tomu Ottawa vážně hrozí opětovným zavedením víz.

V roce 2008 získalo podle velvyslanectví statut uprchlíka 43 procent ze 195 žadatelů, jejichž případy rada projednala a uzavřela. Od letošního ledna do dubna pak získalo azyl 35 procent žadatelů ze 139 uzavřených žádostí.

Kanadské velvyslanectví v Praze uvedlo, že úřady v letošním prvním pololetí zaregistrovaly 1720 českých žádostí, což je dvakrát víc než za celý loňský rok. ČR je v počtu žadatelů na druhém místě za Mexikem. [celá zpráva]

Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém.

Případy se posuzují individuálně

Kanadské velvyslanectví zdůrazňuje, že rada posuzuje každou žádost zcela nezávisle a individuálně. Česká diplomacie se zatím marně snaží Ottawu přesvědčit o smlouvě o uznání bezpečné země původu, která by udělení azylu Čechovi prakticky znemožnila.

Pokud Kanada Česku víza skutečně zavede, bude to po necelých dvou letech, co od nich upustila. Na zrušení víz v roce 2007 si museli Češi počkat deset let. V případě zavedení vízové povinnosti hodlá Praha tlačit na jejich zrušení na úrovni EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští Romové opustili letiště v Torontu

Poslední čeští Romové opustili před několika hodinami prostory mezinárodního torontského letiště. Právu to sdělil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Jiří...

Výběr článků

Načítám