Hlavní obsah

V Kanadě se objevil nový typ chřipkového viru, spojuje lidský a prasečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saskatoon

Zaměstnanci velkochovu prasat v kanadské provincii Saskatchewan se nakazili zcela novým virem chřipky. Virus spojuje prvky lidského typu sezónní chřipky A(H1N1) a obvyklým prasečím subtypem A(H3N2).

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Rolníci se nakazili od prasat

Článek

O viru kanadský úřad pro veřejné zdraví informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) s tím, že dva nakažení se plně zotavili. Třetí nakažený se podrobuje testům.

"Předběžné výsledky ukazují, že nebezpečí pro zdraví veřejnosti je nízké a Kanaďané, kteří byli očkování proti sezónní chřipce, by měli být imunní i vůči tomuto novému kmeni,“ řekla kanadská ministryně zdravotnictví Leona Aglukkaqová agentuře Reuters.

Je to dáno tím, že došlo k rekombinaci prasečího typu se sezónním typem. Sezónní typ chřipkového viru A(H1N1) přestavuje jiný subtyp viru než subtyp tzv. nové nebo prasečí chřipky A(H1N1), který si na světě vyžádal už 429 obětí na životech. Toto zkrácené označení nepostihuje všechny odlišnosti subtypů, v plném označení se ještě dodává rok a místo objevu viru.   

Oba postižení zaměstnanci nikam v poslední době necestovali. Virem se zřejmě nakazili od prasat.

U chovaných prasat byl zjištěn obvyklý virus chřipky prasat A(H3N2), ale zvýšení výskytu nemoci zaznamenáno nebylo, řekl vedoucí veterinář v provincii Greg Douglas. Farma nebyla dána do karantény, přesto se však majitel zavázal, že nebude prasata přepravovat.

Právě v tkáni prasat dohází z rekombinaci lidských a prasečích typů různých chřipkových virů. 

Virus by zřejmě nikdy nebyl zjištěn, kdyby nebylo rozšířených testů kvůli chřipkové pandemii, poznamenal vědecký poradce kanadského úřadu pro veřejné zdraví Frank Plummer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám