Hlavní obsah

Honduras nedovolí přistát letadlu se svrženým prezidentem

New York/Tegucigalpa

Organizace amerických států (OAS) pozastavila v noci na neděli Hondurasu členství kvůli převratu, kterým byl před týdnem zbaven funkce prezident Manuel Zelaya. Stalo se tak několik hodin poté, co generální tajemník této vlivné panamerické organizace José Miguel Insulza oznámil, že jednání s Hondurasem o návratu svrženého prezidenta ztroskotala. Země oznámila, že nedovolí, aby letadlo s prezidentem na jejím území přistálo.

Foto: Juan Carlos Ulate, Reuters

Manuel Zelaya

Článek

Insulza po návratu z Hondurasu vyzval panamerickou organizaci, aby zemi za puč potrestala. Organizace na jednání v New Yorku zemi ze svých řad dočasně vyloučila. Země je tak po komunistické Kubě teprve druhým státem, kterému OAS pozastavil členství. 

Honduraská prozatímní vláda v sobotu oznámila, že z OAS vystupuje. Organizace však jejich krok odmítla, protože o vystoupení musí vykonat legitimní vláda. OAS neuznává nynější honduraský režim jako zákonný.

Návrat levicového prezidenta, který byl před týdnem svržen při nekrvavém vojenském puči, požaduje i EU a OSN. 

Armáda prezidenta minulý týden svrhla v den, kdy si chtěl referendem zajistit pokračování v úřadu i poté, co mu vyprší mandát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám