Hlavní obsah

Prasečí chřipka je nezastavitelná, varovala WHO

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cancún

Šéfka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová při čtvrtečním zahájení odborné konference v mexickém Cancúnu varovala, že šíření nového druhu prasečí chřipky je teď k nezastavení. Zdůraznila, že onemocnění má většinou mírný průběh a pandemii proto nazvala středně vážnou.

Foto: Gerardo Garcia , Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová

Článek

„Nákazu dnes hlásí přes 100 zemí. Když se objeví vitální pandemický vir, jeho rozšíření po světě je nezastavitelné,“ uvedla Chanová. Zdůraznila, že většina onemocnění má mírný průběh a lidé se většinou do týdne uzdraví často i bez pomoci léků. Výjimkou jsou těhotné ženy a lidé se zdravotními potížemi. Pandemie je WHO podle středně vážná.

Na úvod dvoudenního summitu zveřejnila Velká Británie odhad, že do konce léta může na jejím území denně přibývat až přes 100 000 nově nakažených virem A/H1N1. [celá zpráva]

Počet nakažených ve světě v posledních dnech roste v celém světě a výrazně v Jižní Americe. Experti očekávají, že vrchol pandemie nastane v příštích týdnech, a to kvůli zimě na jižní polokouli. Některé země a regiony vyhlásily mimořádná opatření. První oběť ve čtvrtek ohlásil Salvádor, den před tím Paraguay.

Úřady začaly poprvé kvůli novému viru bít na poplach před více než dvěma měsíci. Od té doby se jím nakazilo přes 70 000 lidí a více než 300 jich zemřelo. Česká republika registruje 15 nakažených. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám