Hlavní obsah

Pitva neurčila příčiny smrti krále popu

Los Angeles

Úřad koronera v Los Angeles po ukončení soudní pitvy zesnulého "krále popu" Michaela Jacksona oznámil, že ke stanovení příčiny smrti budou třeba ještě dodatečné testy. Ty by si měly vyžádat čtyři až šest týdnů, napsala v noci agentura Reuters. Padesátiletý zpěvák zemřel ve čtvrtek po zástavě srdce.

Článek

Mluvčí úřadu Craig Harvey na tiskové konferenci řekl, že na zpěvákově těle nebyly nalezeny známky násilného činu ani povrchových zranění, které by mohly souviset s úmrtím.

Zatím není jasné, co zástavu srdce způsobilo. Zpěvákovi blízcí ale spekulují, že smrt přivodila velká dávka injekce tišícího léku na bázi morfia, nebo povzbuzující přípravky, s jejichž pomocí se snažil překonávat psychické a fyzické vypětí před chystanou koncertní šňůrou. 

Agentura AP uvedla, že podle osoby obeznámené se situací, která si přeje zůstat v anonymitě, zpěváka zřejmě postihl srdeční infarkt. Tato varianta může vysvětlovat přítomnost kardiologa v Jacksonově domě během jeho tréninků. Infarkt totiž může být vyústěním dlouhodobých problémů se srdcem, nemusí k němu nutně vést předávkování léky. Mluvčí koronera uvedl, že Jackson bral předepsané léky, ale neupřesnil jaké.

Pokud pitva onemocnění srdce prokáže, neznamená to, že by léky nemohly hrát roli. Například injekce tišícího léku Demerol, o jehož podání Jacksonovi před smrtí média spekulují, mohou značně zhoršit stav člověka s ucpanými tepnami, píše AP s odvoláním na lékaře. 

Jacksonovi fanoušci po celém světě nepřestávají oplakávat smrt svého idolu. Například v Kodani se v pátek večer na náměstí před radnicí sešlo podle agentury AFP na 10.000 lidí, kteří téměř tři hodiny poslouchali dánský orchestr Bobo Moren, jenž hrál Jacksonovy hity jako Billie Jean, Thriller nebo Bad.

Ve 23:26 SELČ, tedy přesně 24 hodin poté, co byl "král popu" prohlášen za mrtvého, se náměstí ponořilo do ticha. Dánští fanoušci nosí také kytky a vzkazy Jacksonovi k americké ambasádě v Kodani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám