Hlavní obsah

Tradiční drogy jsou z trhu vytlačovány syntetickými

– New York
Novinky, Tomáš Reiner

Světový trh s kokainem, opiáty a marihuanou vykazuje stagnaci či úpadek. Vyplývá to z výroční zprávy UNODC, Úřadu pro drogy a kriminalitu při OSN. Oproti tomu ale roste výroba a spotřeba drog syntetických, které výrazně pronikly do rozvojových zemí.

Článek

Zatímco sklizeň opia v Afghánistánu byla v roce 2008 oproti předchozímu roku o 19 procent nižší, produkce kokainu v Kolumbii se zmenšila o 28 procent a spotřeba drog v mnoha západních zemích rovněž klesla, výroba amfetaminu, pervitinu, extáze a dalších syntetických drog už není domácí záležitostí. Stal se z ní velký obchod.

V Afghánistánu se pěstuje 93 procent veškerého opia na světě a celkově světová produkce byla loni nižší o 16 procent. Výroba kokainu sice mírně vzrostla v Peru a Bolívii, ovšem její pokles v Kolumbii, odkud pochází polovina světové produkce, znamená oproti loňsku také snížení.

Šéf UNODC Antonio Maria Costa uvedl, že by změny mohly částečně vysvětlit násilnosti v Mexiku, kde drogové kartely bojují o místo na zmenšujícím se trhu s kokainem. „Globální trh s kokainem v objemu 50 miliard dolarů prochází seizmickými změnami. Kvalita a držba v hlavních spotřebitelských zemích spadly, ceny jsou nahoře a chování konzumentů se mění,“ řekl.

Také úspěšné policejní zátahy proti obchodníkům s kokainem v západní Africe sehrály podle něj zásadní roli.

Laboratoř na syntetické drogy jihovýchodní Asie

Výroba a spotřeba syntetických drog je oproti tomu na vzestupu. Masivní množství metamfetaminu, metadonu, ketaminu a dalších syntetických drog vyrábějí zejména laboratoře v jihovýchodní Asii, zvláště v Kambodži, Laosu, Barmě, Thajsku, Vietnamu a jižní Číně.

Obliba syntetických drog roste například i v oblasti Blízkého východu, kde bylo v roce 2007 zabaveno 30 procent z celkového zadrženého množství ve světě.

Země Evropské unie zůstávají hlavními dodavateli extáze, zatímco Kanada je přední zemí pro pašování a obchodování jak s extází tak s metadonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám