Hlavní obsah

Obama chce zrušit Bushův projekt satelitní špionáže

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Administrativa amerického prezident Baracka Obamy chce zastavit kontroverzní program satelitní špionáže, který představil předchozí šéf Bílého domu, Georg W. Bush. S odvoláním na vládní zdroje to v úterý uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Program vyvolával od svého vzniku v roce 2007 značnou nevoli. Demokraté, kteří tehdy byli v opozici, argumentovali, že by mohl vést ke sledování amerických občanů. Program předpokládal, že federální, státní i místní úřady budou mít přístup ke snímkům ze špionážních družic.

Bushova administrativa nestačila projekt uvést do života. Zřídila jen nový úřad, zajistila pro něj kanceláře a začala s přijímáním zaměstnancům. Současná ministryně vnitra Janet Napolitanová chce podle WSJ úřad zachovat. Podle jejích představ má shromažďovat a analyzovat data o možných teroristických aktivitách a dalším orgánům poskytovat informační servis.

Zastánci Bushova projektu argumentují, že úřady na všech úrovních přijdou o nástroj proti možným teroristickým útokům či přírodním katastrofám.

Reklama

Výběr článků

Načítám