Hlavní obsah

Lidé podezřelí z terorismu nemají v USA s koupí zbraně problémy

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Být na seznamu lidí podezřelých z terorismu ve Spojených státech neznamená, že vám neprodají pušku či výbušniny. Naopak, zpráva tamního nejvyššího kontrolního úřadu uvedla, že se to v uplynulých pěti letech povedlo devadesáti procentům těch, kteří se o koupi pokusili. Uvedl to server CNN.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Srovnání jmen na seznamu a v evidenci pachatelů federálního bezpečnostního úřadu z minulých pěti let prokázalo, že „zhruba 90 procentům bylo dovoleno nakoupit (zbraně), protože záznamy nevarovaly, že existuje omezení,“ uvedla zpráva. Kontroloři prošli jména 963 lidí a zjistili, že 865 z nich bylo dovoleno koupit si zbraň.

Zpráva dodává, že ze současného znění zákona nevyplývá automatický zákaz držení zbraní či výbušniny pro osobu uvedenou na seznamu podezřelých.

Dokument byl prezentován zákonodárcům minulý měsíc na žádost demokratického senátora z New Jersey Franka Lautenberga. Tento druhý nejstarší muž v Senátu už prosazuje změny, které by měly díru v zákoně zaplnit.

Podle Chrise W. Coxe, představitele lobbystické skupiny prosazující právo volného držení zbraní, je ale na seznamu osob podezřelých z terorismu množství lidí, kteří nikdy nepřestoupili zákon. Stanice CNN dodala, že minulý měsíc ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že na seznamu FBI byly tisíce jmen na základě zastaralých informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám