Hlavní obsah

Americký reportér unesený Talibanem věznitelům zázračně utekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Reportér amerického listu The New York Times David Rohde, který byl před sedmi měsíci v Afghánistánu unesen příslušníky hnutí Taliban, svým věznitelům utekl. List to dnes oznámil v internetovém vydání a upřesnil, že o Rohdeho únosu ani on ani další sdělovací prostředky neinformovaly z obavy o novinářův život.

Foto: Profimedia.cz

David Rohde předvedl husarský kousek, utekl Talibancům. Archivní foto

Článek

Únosci Rohdeho zajali spolu s afghánským reportérem Tahirem Ludinem a jejich řidičem Asadulláhem Mangalem 10. listopadu 2008 v blízkosti Kábulu. Následujících sedm měsíců je zadržovali v hornaté oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Rohde patřil k týmu The New York Times, který odjel do Afghánistánu v květnu loňského roku informovat o dění v této zemi i v sousedním Pákistánu. Rohdemu se podařilo spolu s Ludinem přelézt zeď komplexu v pákistánské oblasti Severní Vazíristán.

Našli pákistánského vojáka, který je dovedl do kasáren, odkud byli letecky přepraveni na americkou vojenskou základnu Bagrám v Afghánistánu. Řidiči se uniknout nepodařilo.

Je držitelem Pullitzerovy ceny

Rohde je podle dostupných informací v dobrém zdravotním stavu, Ludin si při útěku zranil nohu. Radost z Rohdeho útěku má především jeho manželka Kristen Mulvihillová, s níž je ženatý devět měsíců.

"Jsme spolu tři čtvrtě roku," řekla, "a z nich sedm byl David v zajetí."

Jednačtyřicetiletý Rohde chystal v Kábulu knihu o americké úloze v Afghánistánu. Do listu The New York Times nastoupil v roce 1996 poté, co získal Pullitzerovu cenu za své reportáže dokumentující masakry bosenských Muslimů ve Srebrenici. tehdy byl reportérem amerického listu Christian Science Monitor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám