Hlavní obsah

Raketoplán neodstartuje kvůli dalšímu úniku paliva dřív než v červenci

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

Plánovaný start raketoplánu Endeavour se ve středu neuskuteční. Americká kosmická agentura NASA přípravy na start přerušila kvůli úniku vodíku z vnější nádrže. Start byl poté odložen na červenec. Další startovací okno pro let mezinárodní orbitální stanici ISS se otevře až 11. července.

Článek

Jedná se už o druhý případ úniku paliva z Endeavouru. Kvůli prvnímu byl odložen sobotní start na tuto středu. Při plnění vodíku do nádrže byl před sobotním startem zjištěn únik paliva. Následovala oprava. [celá zpráva

Jedná se už o druhý případ úniku paliva z Endeavouru. Kvůli prvnímu byl odložen sobotní start na tuto středu. Při plnění vodíku do nádrže byl před sobotním startem zjištěn únik paliva. Následovala oprava. [celá zpráva] 

Teprve plnění nádrže ve středu ráno ale mělo potvrdit, zda se problém podařilo odstranit. Vodík však opět unikal. Start naplánovaný na 11:40 byl proto zrušen. Uskuteční se až v červenci. Další startovací okno se otevře 11. července. Do té doby by sluneční paprsky mohly přehřát raketoplán zakotvený u ISS, což je dáno sklonem dráhy.

NASA zatím neoznámila, na kdy se start přesouvá. Endeavour vynese na ISS sedmičlennou posádku. Dopraví na ně i poslední součásti japonské vědecké laboratoře o hmotnosti 1,9 tuny.

Posádku bude čekat pět vycházek do volného prostoru. V době spojení bude na ISS poprvé 13 astronautů.

Původně měla ve středu z floridského mysu Canaveral vynést raketa Atlas-V dvě měsíční sondy, které mají pomoci s přípravou návratu člověka na Měsíc. Kvůli chystanému startu raketoplánu ale NASA posunula začátek jejich mise na čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám