Hlavní obsah

Globální oteplování se již projevuje, hlásá Bílý dům

– Washington

Administrativa nového amerického prezidenta Baracka Obamy v úterý zveřejnila první zprávu o klimatu, z níž vyplývá, že globální oteplování už se v USA začalo projevovat. Změny klimatu mají na svědomí častější výskyt přívalových srážek, oteplování, zvyšování hladiny moří, ustupování ledovců a změny toku řek, uvádí se v dokumentu.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Ohio Key je podle zprávy Bílého domu o klimatu je ohrožen vzestupem hladiny moře v důsledku globálního oteplování.

Článek

"V některých případech jsou tyto dopady již vážné," uvedl spoluautor zprávy Anthony Janetos z Marylandské univerzity. "Není to věc, která se teoreticky stane za 50 let. Ty věci se odehrávají už nyní," dodal.

S tím, jak bude hladina moří stoupat, by se pod vodou mohly ocitnout třeba ostrovy Keys u jižního cípu Floridy. Kdy by se tento scénář mohl naplnit, se ve zprávě neuvádí. Její autoři se také nezmiňují o žádných konkrétních opatřeních, jak dopadům globálního oteplování zabránit.

Není to věc, která se teoreticky stane za 50 let. Ty věci se odehrávají už nyní
spoluautor zprávy Anthony Janetos

Zpráva Bílého domu o klimatu, kterou pravidelně předkládá Kongresu, neobsahuje výsledky žádného nového výzkumu, ale shrnuje dosavadní poznatky zveřejněné v odborných časopisech nebo dokumentech federálních úřadů.

Problémy, s nimiž se Spojené státy potýkají již v současnosti, se v budoucnosti prohloubí, jak bude globální oteplování postupovat. Podnebí a ekosystémy v USA se budou měnit, což bude mít dopad i na šance rostlinných a živočišných druhů na přežití.

Ještě je šance zabránit nejhoršímu, tvrdí Obamův vědec

Podle Johna Holdrena, šéfa pro vědeckou politiku Bílého domu, "změna klimatu ovlivňuje věci, které jsou pro nás důležité."

Podotýká ale zároveň, že pokud Američané začnou ihned jednat, dá se nejhorším následkům ještě zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám