Hlavní obsah

Prvního vězně z Guantánama převezli do New Yorku

– New York • Aktualizováno

První z lidí zadržovaných v táboře na základně Guantánamo byl v úterý přepraven do New Yorku. Ahmed Ghailani zde čelí obviněním v souvislosti s pumovým útokem na americké velvyslanectví v Tanzánii. Zadržen byl v Pákistánu v roce 2004. Při prvním úterním stání prohlásil, že se vinen necítí, a požádal o ponechání vojenských obhájců.

Článek

Newyorský proces představuje zásadní změnu v přístupu k lidem podezřelým z terorismu, kteří jsou zadržováni na Guantánamu. Dostali šanci stanout před civilním soudem přímo na americké půdě, což jim Bushova vláda neumožňovala.

"Ghailani bude činěn zodpovědným za svou roli při bombových útocích v Tanzánii a v Keni a ze zavraždění 224 lidí,“ stojí v prohlášení ministra spravedlnosti Erika Holdera.

Ghailani v březnu 2007 přiznal, že dodal výbušniny, použité při pumovém atentátu spáchaném na velvyslanectví v Dar Es Salámu. Zdůraznil, že o útoku nevěděl před tím, než byl spáchán, a omluvil se americké vládě i pozůstalým.

Podle vyšetřovatelů odjel tento Tanzanec ze své vlasti krátce před atentátem. Zadržen byl v roce 2004 v Pákistánu a o dva roky později byl uvězněn na Guantánamu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám