Hlavní obsah

Americký konvertita k islámu zabil vojáka, cílů měl více

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Little Rock

Američtí vyšetřovatelé se snaží odhalit motiv činu Carlose Bledsoa, který v pondělí zastřelil v arkansaském Little Rocku u náborového střediska vojína Williana Longa a těžce zranil dalšího vojína Quintona Ezeagwulu. Obhájce střelce uvedl, že jeho mandant byl v Jemenu vězněn a indoktrinován radikálním islámem. FBI šetří, zda neplánoval další útoky a nebyl-li členem teroristické buňky.

Článek

Bledsoe, který konvertoval k islámu a změnil si jméno na Abdulhakim Muhammad, už byl obviněn z vraždy a pokusu o vraždu. Uvedl, že se necítí vinen, ale sdělil, že ho ke střelbě vedly „politické a náboženské motivy“.

Americký federální úřad pro vyšetřování (FBI) potvrdil televizi ABC, že zjišťuje, zda střelci někdo poskytoval při útoku nějakou pomoc nebo zda mu určil cíl útoku a neplánoval-li další atentáty. Bledsoe tvrdí, že jednal sám.

Když odborníci prozkoumali jeho počítač, zjistili, že konvertita si na Google Maps prohlížel náborová střediska americké armády v pěti dalších amerických státech včetně New Yorku, Atlanty, Louisville a Filadelfii, stejně jako židovská střediska v Little Rocku, školku, poštu a modlitebnu baptistů.

Prošetřuje se také úloha ohijské mešity, kterou údajně navštěvoval. Do malé mešity v Columbusu oblíbené Somálci chodili i Nuradin Abdi, který byl odsouzen za plán vyhodit do povětší nákupní centrum v Ohiu, Iyman Faris, který chtěl vyhodit do vzduchu Brooklynský most, nebo Christopher Paul, jenž chtěl spáchat pumové atentáty v USA i v EU.

Klíč leží v Jemenu

V roce 2007 Bledsoe pustil univerzitu v Tennesee a odjel do Jemenu.

Jeho působení v zemi prověřují zpravodajci. Podle nich navštěvoval islámský institut Džamál, které navštěvovali i další američtí konvertité, jako v Afghánistánu zadržený John Lindh.

Bledsoe naopak tvrdí, že v Jemenu měl učit děti a afghánské uprchlíky angličtinu. Jeho obhájce Jim Helsey CNN řekl, že v Jemenu byl v listopadu 2008 zadržen kvůli porušení vízové povinnosti a poslán do vězení, kde byl vězněn společně s islámskými radikály. Bledsoe mu řekl, že mu byl odepírán spánek i jídlo a byl bit. Podle obhájce mu byl vymyt mozek.

Mluvčí jemenského velvyslanectví to odmítl. Podle něj jsou tvrzení o bití a vymývání mozku neopodstatněná: „Ví se, že proces radikalizace může zabrat roky a ne pár týdnů.“

Když se letos Bledsoe vrátil do Nashvillu, byl velmi neklidný. „Byl to jiný člověk,“ citoval advokát rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám