Hlavní obsah

Američané omylem zveřejnili podrobnosti o jaderných laboratořích

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na internetových stránkách americké vlády se omylem objevil dokument s podrobnostmi o stovkách amerických jaderných zařízení, včetně vojenských laboratoří. Data byla ze sítě stažena v úterý.

Článek

Dokument o 266 stranách obsahoval například detaily o místění jaderného paliva určeného pro nukleární zbraně. Informace doplňují mapy.

Na dokument poukázala v neděli Federace amerických vědců a okamžitě se strhla debata expertů, zda je jeho zveřejnění hrozbou.

Podle vlády ale únik bezpečnostní hrozbu nepředstavuje. Až na zbrojní laboratoře v Los Alamos, Livermoru, Oak Ridge a Sandii ve zprávě totiž nefigurují žádná vojenská zařízení a většina informací už byla zveřejněna dříve.

Zpráva měla být za pár měsíců předána Mezinárodní agentuře pro atomovou energii MAAE v rámci snah americké vlády o větší transparentnost jejího jaderného programu, jež by podle představ Washingtonu měla inspirovat další země včetně Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám