Hlavní obsah

Americkou loď z války poslali ke dnu, aby vytvořila korálový útes

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Key West
Aktualizováno

Vysloužilá americká válečná loď USNS General Hoyt S. Vandenberg ve středu na dně Mexického zálivu zahájila svou druhou velkou misi. Veterán v mořské rezervaci na Floridě vytvoří druhý největší umělý korálový útes.

Foto: Andy Newman/Florida Keys News Bureau/Handout , Reuters

USNS General Hoyt S. Vandenberg

Článek

Loď spočinula na dně v hloubce necelých 43 metrů, některé její části jsou však jen čtyři metry pod hladinou. Na 17 250 tun těžký veterán se potopil za necelé dvě minuty za přítomnosti asi tří stovek jiných lodí asi 11 kilometrů jižně od Key Westu. V jeho trupu byly provrtány díry a pod kýlem umístěny výbušniny.

Projekt umělého korálového útesu za 8,6 miliónu dolarů (asi 172 miliónů korun) má umenšit nápor turistů a potápěčů u přírodních korálů. Místní ochranáři se domnívají, že nejméně stoletá životnost Vandenbergu zajistí stabilní životní prostředí pro množství mořských živočichů.

Foto: Andy Newman/Florida Keys News Bureau/Handout , Reuters

USNS General Hoyt S. Vandenberg

Loď postavili v roce 1943 v kalifornském Richmondu, tehdy se jmenovala USS General Harry Taylor. Během druhé světové války měla sloužit jako přepravní plavidlo. Po kapitulaci Japonska byl Vandenberg první lodí, která se z války vrátila do newyorského přístavu. Během padesátých let pak vozila hlavně uprchlíky z Evropy a Austrálie a v další dekádě sloužila ke sledování raket a prvních raketoplánů. To už měla své nynější jméno. Z provozu byla vyřazena v roce 1986 a až do minulého měsíce kotvila v Norfolku ve státě Virginie.

Loď figurovala ve filmu Virus z roku 1998 s Donaldem Sutherlandem v hlavní roli. Zde se jmenovala Akademik Vladislav Volkov. Ruský nápis na trupu zůstal.

Foto: Handout, Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám