Hlavní obsah

Honduras zasáhlo silné zemětřesení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa
Aktualizováno

Středoamerický Honduras zasáhlo ve středu mohutné zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály. Epicentrum se nacházelo v Mexickém zálivu asi 130 kilometrů severovýchodně od přístavu města La Ceiba a asi 320 kilometrů od hlavního města. Kvůli zemětřesení bylo vydáno varování před vlnou tsunami pro Honduras, Belize a Guatemalu.

Foto: Profimedia.cz

Seismogram

Článek

Po několika hodinách bylo varování odvoláno. Seismologové ani nečekali, že by případná vlna tsunami byla příliš silná, i když zdroj zemětřesení ležel blízko mořského dna v hloubce deset kilometrů, jak uvádí americký geologický úřad.

Silné otřesy vyvolaly paniku v Hondurasu i v sousední Guatemale. V Tegucigalpě vybíhali lidé do ulic v pyžamech, protože otřesy byly zaznamenány ve 3:34 místního času. Oběti na životech hlášené nejsou a škody jsou malé, byť byly otřesy patrné až v mexickém Cancúnu.

Podle mluvčí honduraské komise pro mimořádné situace Any Marie Riverové se zřítila jedna ze zdí  na fotbalovém stadiónu v Puerto Cortéz, kde také spadlo několik dřevěných domů. Citelně poškozen byl významný most přes řeku Ulua u města El Progresso. Ve městě Santa Barbara se zřítilo několik domů a byly přerušeny dodávky elektřiny.

I v sousedním státě Belize se zřítilo několik domů ve městě Independence. Elektřina vypadla v celém regionu až k mexické hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám