Hlavní obsah

Pentagon chystá bojové síly pro Irák na dalších deset let

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pentagon se připravuje na nutnost ponechat bojové síly v Iráku dalších deset let navzdory smlouvě s Bagdádem, podle níž mají USA zem vojensky opustit do prosince 2012. Novinářům to řekl náčelník štábu amerických pozemních sil generál George Casey.

Foto: Bassim Shati , Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

„Globální trendy se ubírají špatným směrem. To od základu změní fungování pozemních sil,“ řekl Casey, velitel koaličních sil v Iráku v letech 2004–7. Podle něj zůstává svět nebezpečný a Pentagon musí plánovat dlouhodobé bojové a stabilizační operace současně ve dvou válkách.

Pro ten účel Casey předpokládá mít k dispozici deset bojových brigád (v každé až 4000 vojáků), což je asi čtvrtina kapacity aktivních pozemních sil USA. Jejich rozdělení mezi Irák a Afghánistán však neupřesnil.

To, o kolik mohou Spojené státy snížit svůj kontingent v Iráku, aby zůstal bojeschopný, má určit zpráva nynějšího velitele koaličních sil v Iráku generála Raymonda Odierna. Američané mají momentálně v zemi 139 tisíc vojáků, v Afghánistánu 52 tisíc.

Podle Caseyho jsou pozemní síly čítající 1,1 miliónu vojáků schopny tento úkol na Blízkém východě splnit. Ze dvou třetin jsou už přebudovány z těžkých obrněných jednotek z éry studené války pro potřeby nynějšího boje proti terorismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám