Hlavní obsah

Mexická protikorupční policie pozatýkala představitele státní správy

Mexičtí policisté zatkli v úterý deset starostů a dalších 17 představitelů státní správy a místní samosprávy, včetně jednoho soudce, podezřelé z napojení na drogové gangy. Podle agentur jde o největší protikorupční zátah, který zažil stát Michoacán na západě země. Zatčení se nevyhnulo ani úřadu generálního prokurátora v michoacánské metropoli Morelia, kde byli zatčeni jeho tři zaměstnanci.

Foto: Reuters

Mexický prezident Felipe Calderón vede urputnou válku s organizovaným zločinem.

Článek

Většina zadržených starostů je z měst v horské oblasti státu, kde byla nalézána bezhlavá těla a federální agenti tam nedávno zlikvidovali 22 laboratoří na výrobu metamfetaminu. Byl mezi nimi i starosta Uruapánu, v němž před třemi lety zločinci vhodili do jednoho tanečního baru pět lidských hlav.

Zadržen byl také ředitel státní policejní akademie Mario Bautista i poradce tamního guvernéra. V síti uvízli i policejní velitelé.

V pondělí a během úterka bylo v Michoacánu i v sousedním státě Mexiko zatčeno jedenáct údajných členů drogového gangu La Familia, včetně bývalého důstojníka michoacánské policie. Úřady nicméně neuvedly, jestli obě zatýkací operace spolu souvisejí.

Od roku 2006, kdy michoacánský rodák Felipe Calderón nastoupil do úřadu prezidenta a zahájil celostátní operaci proti organizovanému zločinu, byla zatčena řada federálních policistů obviněných z ochrany drogových kartelů. Od té doby přišlo v souvislosti s drogovým násilím o život nejméně 10 750 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám