Hlavní obsah

Muž s transplantovaným obličejem plakal při setkání s vdovou po dárci

Novinky, aš, Boston Globe
Boston

Devětapadesátiletý James Maki se stal druhým člověkem, jemuž byl transplantován v USA obličej. Doufá, že jeho příběh povzbudí další rodiny, aby věnovali orgány pro transplantaci. Operaci vedl lékař českého původu Bohdan Pomahač. Na tiskové konferenci promluvila i vdova po dárci. Maki při setkání s ní neudržel slzy.

Článek

Maki spadl na stanici bostonského metra Ruggles do kolejiště, kde jej popálila třetí napájecí kolej na obličeji a pravé paži. Od té doby nechtěl vycházet mezi lidi, protože na něj zírali a posmívali se mu.

Když viděl svůj obličej čtyři dny po transplantaci, které proběhla 9. dubna, řekl vedoucímu chirurgického týmu, lékaři českého původu Bohdanu Pomahačovi: "Nemohu uvěřit, že jste dokázal, abych vypadal tak, jak jsem vypadal."

"Můj život je jako cesta mnoha vrcholy a pády. Doufám, že toto bude šance pro nový start," řekl muž. Na tiskové konferenci vystoupila i vdova po dárci Susan Whitmanová, která řekla: Jsem hrdá, že někdo další dostal šanci. "Současně přiznala, že se těžko zbavovala bolesti ze smrti milovaného manžela. Dárce Joseph Helfgot zemřel po transplantaci srdce. Když Whitmanová mluvila, Maki plakal.

"Měl neuvěřitelně silnou motivaci k tomu, aby se dal operovat," řekl Pomahač a dodal: "Bylo pro něj obtížné mluvit, jíst a pít."

Lékaři se pro transplantaci jeho obličeje rozhodli proto, že navzdory předchozím pokusům o vyléčení zůstal nadále znetvořený. Vedení bostonské nemocnice schválilo záměr doktora Pomahače uskutečnit transplantaci obličeje před rokem. Pak se hledal dárce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám