Hlavní obsah

Američané, kteří chtěli sestřelovat letadla, plánovali vést svatou válku

Novinky, aš, FoxNews, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Čtveřice mužů, která byla zadržena ve středu v New Yorku, chtěla svými útoky rozpoutat svatou válku. Už ve středu večer vyšlo najevo, že chtěli zaútočit na dvě newyorské synagogy a plánovali sestřelovat letadla. Teprve ve čtvrtek se objevily podrobnější informace. Muži byli zadrženi poté, co nálože před synagogami rozmístili.

Článek

Zařízení jim zajistil muž, který byl ve skutečnosti agentem FBI. Výbušniny byly nefunkční.

James Cromitie, David Williams, Onta Williams a Laguerre Payen z Newburghu byli zatčeni poté, co umístili 18 kilogramů těžké výbušné zařízení v zavazadlovém prostoru auta, které parkovalo před synagogou Riverdale v Bronxu, aniž by tušili, že je nefunkční. Další dvě nálože byly na zadním sedadle auta stojícího před židovským centrem v Riverdale, kde je jiná synagoga.

O útocích čtveřice rozhodla v dubnu. Cromitie předtím opakovaně ukazoval na Židy na ulici a říkal: "Kdybych měl zbraň, střelil bych každého do hlavy“.

I útoky na letiště národní gardy dostávaly reálný obrys. Skupina si dokonce fotografovala startující letadla a zjišťovala, odkud by bylo nejlepší vystřelit rakety Stinger.

Foto: Chip East, Reuters

Terčem útoku bylo židovské centrum

Newyorský policejní komisař Raymond Kelly uvedl, že všichni čtyři "chtěli vést džihád“. Agentovi FBI Cromitie prozradil, že se chtěl v Pákistánu připojit ke skupině Džaíš Mohammed, která je považována za teroristickou, aby "mohl jít do svaté války“.

Čtveřice bude před soudem obviněna ze spiknutí a z nedovoleného ozbrojování. Policie přiznala, že skupina nebyla napojena na al-Kajdu, i když se jí inspirovala. 

Nálože nefungovaly, na čtveřici vyzrál agent FBI

Nálože přitom byly nefunkční, protože čtveřice byla delší dobu sledována a kontaktovala agenta. Ten jim místo plastické trhaviny C4 dodal nefunkční náhražku. Nefunkční by byly i ruční protiletadlové řízené střely Stinger, které od něj chtěli získat.

Kelly proto zdůraznil, že nehrozilo žádné nebezpečí. Čelí kritice, že zásah měl přijít dřív, pak by se ale hůř prokazovalo, kam až chtěla skupina zajít.

Jak ale upozorňuje výkonný ředitel vyšetřovacího projektu zaměřeného na terorismus Steve Emerson, pro skupinu by nebylo těžké získat střely Stinger z jiných zdrojů, protože tyto rakety oblíbené mezi afghánskými protisovětskými povstalci o hmotnosti 17 kilogramů a dostřelu pět kilometrů se dají na černém trhu se zbraněmi sehnat. Profesor politologie Michael Barkun ale tvrdí, že skupina na tyto kruhy neměla kontakty.

Foto: Chip East, Reuters

Zadržený James Cromitie

Cromitie se mstil za válku v Afghánistánu

Z vyšetřování vyplynulo, že Cromitie, jehož rodiče pocházejí z Afghánistánu, měl vztek na USA kvůli válce. Agentovi FBI, jehož skutečnou totožnost nepoznal a od kterého se pokoušel získat zbraně, Cromitie řekl, že "má zájem udělat něco Americe“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám