Hlavní obsah

Obama vytáhl proti emisím, chce snížit spotřebu u aut

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý představil plán na snížení emisí z automobilové dopravy. Výrobci aut budou muset přijít s nižší spotřebou vozů. Je to vůbec poprvé, co budou ve Spojených státech na federální úrovni takové limity platit.

Foto: Alexandra Beier , Reuters

Článek

Obama plánuje do sedmi let snížení emisí o 30 procent. Stanovené emisní limity by měly USA do roku 2016 ušetřit 1,8 miliardy barelů ropy, uvedl Bílý dům. Hlavním prostředkem má být snížení spotřeby pohonných hmot. Američané jsou proslulí svou láskou k velkým vozům.

Prezident řekl, že stávající stav je už nepřijatelný, vede k neúměrné závislosti země na dovozu ropy a přispívá ke klimatickým změnám. Zástupci automobilového průmyslu původně s krokem nesouhlasili, ale nakonec se podvolili. Automobilkám se v časech potřeby státních dotací s vládou vyjednává obtížně.

Počítá se, že krok bude mít za následek navýšení cen vozů, do roku 2016 nejméně o 1300 dolarů (asi 25 000 korun).

Omezení mají začít platit od roku 2012 a plán musí schválit ještě státní úřad pro ochranu životního prostředí a ministerstvo dopravy. Nová opatření jsou vůbec prvními svého druhu na federální úrovni. O snižování emisí se dosud snažila hlavně Kalifornie.

Plán počítá s veličinami, kolik kilometrů by měl automobil ujet na jeden litr pohonných hmot. Dodávky by měly počet kilometrů ujetých na jeden litr zvýšit z 9,8 km na 12,8 km a osobní auta z 11,5 km na 16,6 km. V Evropě se spotřeba počítá v litrech na 100 km.

Jak Obama plánuje změnit spotřebu u automobilů ( přepočet v litrech na 100 km)
20092016
dodávky10,27,8
osobní vozy8,76

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám