Hlavní obsah

Kosmonauti z Atlantisu zasahovali popáté, Hubbleův teleskop je opraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

Kosmonauti z raketoplánu Atlantis úspěšně dokončili opravy a modernizaci Hubbleova vesmírného teleskopu. Pondělní výstup do volného kosmu byl pátý a poslední v řadě, který americká vesmírná agentura NASA naplánovala. Vědecké zařízení by tak mělo pracovat nejméně dalších pět let.

Článek

John Grunsfeld a Andrew Feustel u 19 let starého dalekohledu, upevněnému ke speciální servisní plošině v nákladovém prostoru raketoplánu, dokončili výměnu baterií, kterou astronauti zahájili při druhém výstupu. Teleskopu během sedmi hodin a dvou minut  ve volném prostoru rovněž nainstalovali nový navigační senzor a vyměnili tepelnou izolaci.

NASA počítal s výměnou dvou izolačních panelů. Pokud by však byl dostatek času, tak měli kosmonauti nahradit i třetí izolaci. Poslední servisní výstup se uskutečnil s časovou rezervou, takže Grunsfeld a Feustel vyměnili všechny panely.

Pro Grunsfelda a Feustela to byla již třetí "vesmírná vycházka" z pěti během nynější servisní mise raketoplánu. Stali se pravděpodobně posledními lidmi, kteří se tohoto unikátního vědeckého přístroje dotkli. Až vyprší jeho životnost, navede ho NASA dálkově do zemské atmosféry, kde shoří. [celá zpráva]

Výprava na hranici lidských i technických možností

Pátou servisní výpravu k Hubbleovu dalekohledu ještě před jejím zahájením označovala NASA za jeden z nejsložitějších úkolů ve svých dějinách a její dosavadní průběh to potvrzuje. Některé úkony kosmonauti přirovnávali kvůli jejich technické náročnosti k chirurgické operaci mozku, dvakrát ovšem museli na zaseklé šrouby použít také hrubou sílu. V jednom případě - při nedělním čtvrtém výstupu - byli nuceni šroub krytu nefunkčního spektrografu dokonce utrhnout. [celá zpráva]

Není proto divu, že Grunsfeld volil po návratu z páté vycházky sklutečně patetická slova: "Bylo to skutečně strašné dobrodružství, jehož jsme se účastnili, mise plné výzev, výprava technické síly a lidského důvtipu. Zejména na této misi bylo jediným způsobem, jak najít hranice možného,  jít za ně do oblasti nemožného. Na misi jsme zkoušeli některé věci, které někteří lidí označili za nemožné. Dosáhli jsme toho a přejeme Hubblu vše nejlepší.“

Grunsfeld také zdůraznil mimořádný vědecký význam teleskopu a důvod, proč se tak náročný úkol dělal: "Hubble není jen satelit, je to o lidském hledání znalostí."

Hubble je opraven

NASA již o víkendu označila "opravárenský let" Atlantisu za úspěšný a Hubbleův teleskop za opravený.Většina nových či opravených přístrojů teleskopu funguje dobře. Výjimkou je renovovaná kamera ACS, které "nechodí" jeden ze tří kanálů. Kvůli nízké teplotě zkolaboval podle serveru space.com také spektrograf, k němuž se kosmonauti v neděli horko těžko dostávali. Inženýři NASA plánují jeho testy zopakovat, až se zařízení určené k pozorování černých děr a atmosfér vzdálených planet zahřeje na provozní teplotu.

Astronomům by měl teleskop přinášet další poznatky o historii vesmíru a formování galaxií nejméně do roku 2014. NASA očekává, že teleskop začne pracovat asi tři týdny po odletu Atlantisu.

V úterý by měla posádka vrátit teleskop pomocí mechanické paže raketoplánu na oběžnou dráhu ve výšce 560 kilometrů na Zemí.

V pátek by se měl Atlantis vrátit na Zemi 

Poté se Atlantis vydá na zpáteční cestu. Přistání na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, odkud raketoplán před týdnem odstartoval, je naplánováno na pátek 17:41 SELČ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám