Hlavní obsah

Netanjahu si s Obamou rozuměl, ale nic zásadního nedohodli

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Pondělní návštěva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bílém domě žádný zásadní průlom v hledání míru na Blízkém východě nepřinesla. Noví vůdcové USA a Izraele potvrdili, že obě země zůstávají blízkými partnery, rozdíly mezi svými představami však skrýt nedokázali. Shodli se jen na tom, že nastolení míru je žádoucí.

Foto: Larry Downing , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s americkým prezidentem Barackem Obamou

Článek

Netanjahu zdůrazňoval potřebu ostražitosti před íránskou jadernou hrozbou, Obama uvedl, že s Íránem je nejdříve třeba mluvit a zároveň je nutné zastavit budování izraelských osad na okupovaných územích a blokádu palestinského pásma Gazy. Palestinci a ostatní arabské národy zase musejí být Izraeli partnerem a palestinské vedení by si mělo vydobýt před vlastními lidmi respek, jinak samostatný stát nemůže fungovat. Jeho vytvoření ovšem Obama podporuje.

"Musíme společně pracovat na míru a zároveň se bránit hrozbě. Jsme připraveni pokročit, jestliže je k témuž připraven arabský svět,“ řekl Netanjahu. Obama poukázal, že nejprve je třeba s Íránem jednat. Poznamenal, že je zapotřebí počkat si na výsledky červnových íránských voleb a dát nové administrativě čas zhruba do konce roku.

"Jestliže Írán dialog odmítne, mezinárodní společenství uvidí, že to nejsou USA, Izrael, či někdo jiný, kdo se izoluje,“ řekl s tím, že Washington chce rozvoj všech zemí regionu a v bombardování a destrukci lék k řešení problémů neshledává. To byl podle něj předchozí přístup, který nefungoval.

Palestinský stát a partnerství všech

Obama dodal, že vstřícné kroky musejí udělat všichni. Palestinci musejí být partnery Izraele stejně jako ostatní arabské národy. Chce ale prý, aby tomu rozuměl i Izrael.

"Musí se zastavit další osidlování palestinských území. Je to složité téma, rozumím, ale musí se to řešit, stejně jako humanitární situace v Gaze,“ pronesl Obama a dodal, že stejně nepřijatelné je pašování zbraní do pásma Gazy. I to prý bude příští týden řešit s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a egyptským prezidentem Husním Mubarakem.

Na závěr Obama řekl, že Netanjahuovi důvěřuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám