Hlavní obsah

Učitel v New Yorku zemřel na prasečí chřipku, nemoc řádí v Japonsku

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
New York, Tokio
Aktualizováno

První úmrtí na nový druh chřipky zaznamenal americký New York. Podle pondělních agenturních zpráv tam v neděli zemřel učitel, který byl v kritickém stavu před několika dny hospitalizován. Je šestou obětí v USA, Před několika týdny se začal virus A(H1N1) šířit v newyorských školách. Přes víkend také oznámilo Japonsko prudký nárůst počtu nakažených. Je jich přes 130.

Článek

Lékaři zatím neuvedli, zda 55letý Mitchell Weiner zemřel v 18:17 místního času (23:17 SELČ) přímo na nákazu virem, nebo na další komplikace. "Jsme přesvědčeni, že měl komplikace způsobené právě prasečí chřipkou,“ uvedl mluvčí nemocnice Flushing Andrew Rubin. Neví ale, zda neměl učitel nějaké potíže už dříve. Do nemocnice byl převezen v kritickém stavu. Newyorský starosta Michael Bloomberg sdělil, že "mohl mít i další zdravotní problémy“.

Mitchell Wiener upadal střídavě do bezvědomí a lékaři mu podávali experimentální léky. Rodina v sobotu dokonce oznámila, že se učitelův stav poněkud zlepšil. V neděli večer však nemoci podlehl.

Weiner byl zástupcem ředitele na střední škole 238 v Queensu, jež je jednou z osmi newyorských škol zavřených právě kvůli epidemii prasečí chřipky mezi studenty.

Z celkového počtu nemocných novou chřipkou ve Spojených státech jich nemalá část připadá právě na New York. Avšak většina vykazovala jen mírné příznaky.

Celkem je to v USA už šestý mrtvý. V noci na sobotu Spojené státy oznámily pátý případ úmrtí na  prasečí chřipku. V USA si nová mutace viru H1N1 vyžádala dále životy muže ze státu Washington, ženy v Arizoně s plicními potížemi, těhotné Texasanky a mexického batolete.

Světová zdravotnická organizace (WHO) registruje 8480 nakažených v 39 státech. Počet obětí přesahuje sedm desítek. V USA se virem nakazilo 4714 osob.

Japonsko zasáhla vlna prasečí chřipky

Počet nových případů ve většině zemí klesá s výjimkou Japonska, kde se přes víkend objevilo několik desítek případů a počet nakažených překročil podle agentury Kjódo 130. Žádný z případů ale není vážný, už ale byl potvrzen přenos mezi lidmi - u sedmnáctileté studentky, která nebyla v cizině, oznámila BBC.

Nejhůře jsou zasaženy prefektury Ósaka a Hjógo. V Ósace úřady nařídily na týden uzavřít všechny základní i střední školy, v sousední prefektuře Hjógo je toto opatření školám pouze doporučováno.

Zvýšil se i počet případu v Hongkongu, kde nyní evidují tři nakažené, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám