Hlavní obsah

Americké ambasády platí málo místním zaměstnancům, nemají ani na jídlo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo zahraničí uveřejnilo zprávu, podle níž někteří místní zaměstnanci najímaní velvyslanectvími a dalšími úřady v cizích zemí, jsou tak špatně placeni, že nemají na více než jedno jídlo denně. Ministerstvo vyzvalo ambasády k nápravě situace, uvádí CNN.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Zpráva vychází z prošetření platů 51 000 místních zaměstnanců na 170 velvyslanectvích a dalších úřadech. Někteří z nich nedostávají ani dolar na den a musejí mimo jiné jíst jen jednou denně nebo přestat posílat děti do školy, aby na ulicích prodávaly vodu nebo koláčky. Mnozí zaměstnanci si musejí vzít druhé zaměstnání, což se projevuje na jejich výkonu.

Zpráva neuvedla, kolika místních zaměstnanců se problém týká, ale zmínila, že takovýto stav panuje na 27 zastupitelstvích v chudých oblastech světa. Tam jsou nízké mzdy běžné, ovšem mzdy vyplácené americkými zastupitelstvími patří v oblasti k nejnižším.

Inspekce kritizovala také fakt, že zatímco američtí zaměstnanci dostávají každý rok přidáno, místní nedostali přidáno pět let. To vyvolává napětí a asnížuje výkonnost úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám