Hlavní obsah

Nechal mě zabít prezident, vzkázal na videu zavražděný advokát

Guatemala

Guatemalský prezident Álvaro Colom byl obviněn z objednání vraždy advokáta Rodriga Rosenberga, který byl v neděli zastřelen v hlavním městě Guatemale. Na videozáznamu, který byl údajně natočen minulý týden, ho z toho obvinil sám Rosenberg. Prezident obvinění odmítl.

Foto: Reuters

Zavražděný guatemalský právník Rodrigo Rosenberg na videozáznamu, který pořídil před tím, než byl zavražděn.

Článek

"Pokud se díváte na toto video, je to proto, že jsem byl zavražděn prezidentem Álvarem Colomem s pomocí (jeho tajemníka) Gustava Alejose," říká advokát na záznamu, který stále opakují guatemalské televizní stanice.

Konzervativní opozice žádá prezidentovu demisi a deník Prensa Libre napsal, že jde o největší politickou krizi v zemi od opětného nastolení demokracie. 

Trest za zastupování neúplatného bankéře

Za motiv svého hrozícího zabití Rosenberg označuje to, že zastupoval podnikatele Khalila Musu, zavražděného v březnu spolu se svou dcerou. Advokát tvrdí, že Musa, který byl předtím jmenován do rady guatemalské Banky pro rozvoj venkova, byl zlikvidován, protože se nechtěl podílet na jejích nezákonných transakcích.

Většinu akcií banky vlastní stát. Podle Rosenberga nezákonné transakce zahrnovaly praní špinavých peněz, zpronevěru veřejných fondů, financování neexistujících programů, za nimiž stála Colomova manželka, i financování krycích firem, za nimiž stáli pašeráci drog.

Prezident obvinění popřel

Colom v úterním televizním projevu všechna obvinění popřel a požádal o vyšetření Rosenbergovy vraždy jednu organizaci zaštítěnou Spojenými národy a také americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Umírněně levicový Colom je prezidentem od loňského ledna. Je to první levicový vládce Guatemaly od Jacoba Arbenze, který byl svržen v roce 1954 s pomocí americké Ústřední zpravodajské služby. Následovalo období pravicových vlád, až do roku 1986 vojenských, a od začátku 60. let válka s levicovými partyzány, která skončila mírovou dohodou až v roce 1996.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám