Hlavní obsah

Atlantis se s českou vlajkou vydal k Hubbleovu teleskopu

Mys Canaveral
Aktualizováno

Z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral v pondělí odstartoval raketoplán Atlantis. Sedmičlenná posádka má na oběžné dráze kolem Země za úkol dokončit opravy Hubbleova vesmírného teleskopu a vylepšit jeho schopnosti. Na palubě je i astronaut Andrew Feustel, který má při sobě českou vlajku a výtisk Písní kosmických Jana Nerudy.

Raketoplán Atlantis odstartoval, posádka opraví Hubbleův teleskopVideo: ČTK

 
Článek

Američtí astronauti stráví při opravě teleskopu na oběžné dráze 11 dní. Během pěti výstupů do volného prostoru vymění tomuto zařízení baterie a gyroskopy, další opravy souvisejí s kamerovým systémem a spektrometrem. Nová moderní širokoúhlá kamera a nový spektrometr mají umožnit astronomům sledovat i velmi vzdálené vesmírné objekty.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v minulosti vyslal astronauty k Hubbleovu teleskopu už čtyřikrát, aby provedli nutné opravy a údržbu.

Foto: Scott Audette, Reuters

Reportéři sledují start raketoplánu.

Druhý raketoplán v záloze

V doku Kennedyho střediska zůstal připraven i raketoplán Endeavour, který bude v pohotovosti pro případ, že by Atlantis byl během letu poškozen a nemohl posádku dopravit bezpečně zpět na Zemi. [celá zpráva]

Na palubě Atlantisu je i Andrew Feustel a s ním česká vlajka a výtisk Nerudových Písní kosmických. Novinkám to před časem potvrdil samotný americký astronaut. Je to proto, že matka jeho ženy pochází z Čech a v České republice má četné příbuzné. "Cítil jsem, že vzít s sebou tyto věci by bylo pěkným gestem pro vaši zemi i pro astronomický ústav, abyste mohli sdílet vzrušení z mise,“ řekl. [celá zpráva]

Hubbleův teleskop
Dalekohled byl vynesen na oběžnou dráhu kolem Země v roce 1990 a podle původních předpokladů měl fungovat nejvýš 15 let. Nynější opravy by měly teleskopu prodloužit životnost přinejmenším do roku 2013 a navíc mnohonásobně zvýšit i jeho výkon.
Vyrobili ho vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA a Evropské kosmické agentury ESA. Stále dvě miliardy dolarů.
Je pojmenován po Edwinu Hubbleovi (1889-1953), který ve 20. letech 20. století objevil rozpínání vesmíru.
Má hmotnost asi 12 tun, délku 13,2 metru a maximální průměr 4,2 metru, zrcadlo teleskopu pak má průměr 2,4 metru.
Obíhá ve výšce asi 600 km nad povrchem Země, což je asi o 170 kilometrů výše než orbit Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Zemi oběhne za 96 minut rychlostí zhruba 8 km za sekundu. Zemi už tak oběhl více než 100 000 krát (této hranice dosáhl 11. srpna 2008).
Nejvzdálenější objekty, které teleskop zaznamenal, jsou galaxie vzdálené 12 miliard světelných let.

Reklama

Související články

Zkrat vyřadil kameru na Hubbleově teleskopu

Hlavní kameru na Hubbleově teleskopu vyřadil zkrat, uvedla v úterý americká agentura NASA. Její odborníci oznámili, že kameru dokáží zprovoznit, ale její...

Výběr článků

Načítám